nieuws

Landschap Overijssel en ADT: 'Bomenkap Luchthaven Twente blijft beperkt'

Landschap Overijssel en beheerder ADT van de luchthaven in Enschede willen dat er niet meer dan een paar honderd bomen worden gekapt. Dat hebben ze vanavond samen afgesproken.
Landschap Overijssel had berekend dat er 840 hectare aan bomen gekapt zou moeten worden om te voldoen aan de eisen van het ministerie voor een luchthaven. Dat is een terrein zo groot als 1600 voetbalvelden. Voorzitter Den Oudsten is geschrokken van een publicatie daarover en heeft Landschap Overijssel uitgenodigd voor een spoedoverleg.

Verkeerde technische gegevens

ADT-directeur Van der Ree en voorzitter Den Oudsten van ADT hebben Landschap Overijssel daarin uitgelegd dat haar berekening tot stand is gekomen op basis van verkeerde technische gegevens. "Van een massale bomenkap is geen sprake", benadrukt Den Oudsten.

Landschap Overijssel is er nu samen met ADT van overtuigd dat de bomenkap minder ingrijpend is: het gaat om honderden bomen, er staan nu 84.000 bomen. Den Oudsten heeft begrip voor het misverstand dat is opgetreden en is er samen met Landschap Overijssel van overtuigd dat bomenkap van het berekende aantal hectares geen werkelijkheid wordt. Daarover is contact geweest met het ministerie dat al heeft aangegeven de bomenkap zoveel mogelijk te beperken.

Kap blijft beperkt tot enkele honderden bomen

Geluiden over de massale bomenkap kwamen eind vorige week naar buiten toen de Stichting Lonnekerberg aan de bel trok. Die beweerde dat duizenden monumentale bomen zouden moeten wijken vanwege de hoogtebeperking die het ministerie had ingesteld. Landschap Overijssel gaat nu met de stichting om tafel om de situatie op te helderen.
"Dat zou natuurlijk raar zijn; er is jaren gevlogen tussen de bomen die er nu staan" aldus Den Oudsten. Landschap Overijssel en ADT willen dat de bomenkap beperkt blijft tot enkele honderden bomen, maar volstrekte zekerheid krijgen ze pas over enkele maanden als het ministerie van Infrastructuur en Milieu er over heeft geoordeeld. Het ministerie wil er tot die tijd niks over zeggen.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.