nieuws

MKB: vijf Overijsselse gemeenten betalen rekeningen aan bedrijven veel te laat

Vijf Overijsselse gemeenten staan in de top 20 van gemeenten die het niet zo nauw nemen met de wettelijke betalingstermijn aan bedrijven. Enschede staat in die lijst op de tweede plek. Dat blijkt uit cijfers van het MKB over het betalingsgedrag van gemeenten.
Enschede betaalt 62% van de facturen, die het van bedrijven krijgt, binnen de wettelijk vastgestelde 30 dagen, maar de overige facturen worden gemiddeld 21 dagen te laat betaald.

Overijssel onder het landelijk gemiddelde

Volgens het MKB staat de gemeente Borne op plek 7 (63% binnen 30 dagen, de overige facturen 19 dagen te laat), Dinkelland op plek 11 (65% op tijd, de rest 18 dagen te laat), Zwolle op plek 16 (67% op tijd, de rest 18 dagen te laat) en Ommen op plek 20 (45% op tijd, de rest 12 dagen te laat).
Dat is ruim onder het landelijk gemiddelde: 77,5% van de facturen wordt op tijd betaald, de rest is ruim een week te laat.

Staphorst bij beste betalers

De gemeente Staphorst wordt ook genoemd, maar die gemeente staat in het lijstje met gemeenten die het beste betalen. Staphorst betaalt 90% van de facturen van bedrijven op tijd, de overige facturen worden gemiddeld minder dan een dag te laat betaald. Daarmee staat Staphorst op plek 16 van de best betalende gemeenten.
De bedrijven die niet op tijd worden betaald moeten eigenlijk een boete en rente in rekening brengen bij de overheden die te laat betalen, maar veel bedrijven doen dat niet omdat ze bang zijn de relatie met een grote klant op het spel te zetten. D66 reageert boos op de cijfers en verwacht nu resultaten van de gemeenten. Als dat niet gebeurt dan zijn extra maatregelen nodig. "De Tweede Kamer kan niet accepteren dat gemeenten de wet aan hun laars lappen."
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.