nieuws

Kampen moet dependance Rijksmuseum krijgen

Kampen is de perfecte plek om een dependance van het Rijksmuseum te vestigen, vindt Kampenaar Cor Adema. Het is goed voor de werkgelegenheid en trekt cultuurtoeristen naar de regio. Adema heeft het plan voorgelegd aan de directie van het Rijksmuseum.
Het Louvre in Parijs heeft een dependance, en de hermitage uit Sint Petersburg ook, en als het aan Cor Adema ligt krijgt ook het Rijksmuseum in Amsterdam een dependance, en wel in Kampen. Zo'n dependance kan het cultuurtoerisme naar Noord en Oost-Nederland bevorderen en is een grote toeristische trekpleister.

Werkgelegenheid en toerisme

 Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt zo'n 2 miljoen bezoekers per jaar, in Kampen zouden dan toch zeker 100.000 bezoekers jaarlijks het museum gaan bezoeken. Kampen is al een middeleeuwse stad met meerdere musea, en kan met zo'n museum de toeristen langer in de regio vasthouden. Dat is weer goed voor de werkgelegenheid.
De Nachtwacht zal niet direct in Kampen te zien zijn, maar in het depot van het Rijksmuseum liggen nog ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen, waaronder duizenden topstukken, en het is jammer dat niemand die nu kan zien. Een deel daarvan kan dan naar Kampen.
 

Kunstliefhebber en regelaar

Het is nu nog niet meer dan een idee, maar Adema heeft er al wel goed over nagedacht. Adema is al jaren raadslid en was ook enkele jaren cultuurwethouder. Hij is niet van plan zelf het museum te gaan bouwen, maar als kunstliefhebber wil hij wel proberen dit voor de stad Kampen te regelen. Hij hoopt daarbij op brede steun vanuit de politiek, bevolking en bedrijfsleven, en natuurlijk van het Rijksmuseum zelf. Er is een officiële brief naar de directie van het Rijksmuseum gegaan, maar daar heeft Adema nog geen antwoord op gekregen.
In Kampen zijn meerdere locaties waar zo'n museum goed tot zijn recht zou komen. Adema denkt daarbij onder meer aan de oude Koornmarktkazerne of aan een compleet nieuw gebouw bij het oude station in Kampen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.