nieuws

Staphorst maakt kans op vrouwelijke wethouder

Genevive Compagner
Genevive Compagner
Er is een kans dat Staphorst een vrouwelijke wethouder krijgt. Genevive Compagner, nummer 4 op de lijst van het CDA, heeft een kans op het wethouderschap. Dat zou uniek zijn.
Het CDA heeft nu ook een wethouder, Klaas Brand. Hij stopt. Tijdens het lijsttrekkersdebat werd CDA-kopman Jacob Spiker enkele keren genoemd als potentiële wethouder. Hij liet daarna weten dat hij inderdaad kandidaat is, maar dat er meer geschikte personen op de lijst staan. Zoals student rechten Genevive Compagner. Zij draait al een paar jaar mee in de schaduwfractie van het CDA.

"Ik bevestig, noch ontken het"

Duidelijk is dat het CDA in Staphorst kijkt naar de bovenste vijf namen op de lijst voor het wethouderschap. De nummers 2 en 3, Herriët Brinkman en Henk Courtz, gaven al aan niet beschikbaar te zijn. Dan blijven lijsttrekker Jacob Spiker, nummer 4 Genevive Compagner en nummer 5 Bert Krale over.
Spiker geeft aan dat hij eerst wil wachten op de uitslag. Daarna wordt gekeken naar de eventuele partner in het college, dan naar de portefeuille en dan wordt daar een naam bij gezocht. Verder wil hij er weinig over zeggen. "Ik bevestig, noch ontken het", zegt Spiker glimlachend als hem gevraagd wordt of Genevive in de race is. Ook Genevive zelf zwijgt.

Radersma eind jaren '80 in de raad

Pas sinds vier jaar heeft Staphorst vrouwen in de gemeenteraad. In 2010 kwamen Herriët Brinkman (CDA) en Liesbert Lubberink (PvdA) in de gemeenteraad. Tot die tijd bestond de raad 20 jaar lang uit louter heren.
Tineke Radersma zat eind jaren '80 voor de PvdA in de raad. Zij was de enige en de laatste dame, tot vier jaar geleden. Ook de ChristenUnie heeft een dame op een verkiesbare plek staan: Klaasje Lier-Russcher staat op plek 3. De CU heeft nu vier zetels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.