nieuws

Speeltuinvereniging Raalte vraagt uitspraak van rechter over zaalverhuur

Speeltuinvereniging Blekkerhoek uit Raalte mag van de gemeente geen zaaltje meer verhuren, want dat zou niet in het bestemmingsplan passen. Blekkerhoek heeft dit vandaag aangevochten voor de Zwolse rechtbank.
De speeltuinvereniging heeft een klein zaaltje dat al meer dan 30 jaar gehuurd kan worden door verenigingen, en voor verjaardagen en andere kleinschalige feestjes. De verhuur is altijd gebeurd met toestemming van de gemeente. Het levert de speeltuinvereniging extra geld op voor onderhoud en nieuwe toestellen. In 2012 verbood de gemeente de verhuur voor feestjes, omdat dat niet in het bestemmingplan zou passen. 

Dwangsom van 1000 euro

De vereniging kreeg een dwangsom van 1000 euro per overtreding opgelegd. Het zaaltje is sindsdien niet meer verhuurd voor feestjes. Daardoor loopt de vereniging flink wat inkomsten mis. Onterecht, zegt de speeltuinvereniging. Het bestemmingsplan is weliswaar gewijzigd in 1997, maar op dat moment werd de zaal al jaren verhuurd, met toestemming en medeweten van de gemeente. De speeltuinvereniging zou daarom in aanmerking moeten komen voor het overgangsrecht, dat houdt  in de praktijk in dat de verhuur gewoon door mag gaan.

"te gek voor woorden"

Er is wel overleg geweest tussen de gemeente en de speeltuinvereniging, maar zonder resultaat. Voorzitter Koolhof zag daarom geen andere mogelijkheid dan het probleem aan de rechter voorleggen. Die moet nu uitmaken of in dit geval het overgangsrecht geldt. "Het is eigenlijk te gek voor woorden dat wij, als vrijwilligers, nu voor de rechter staan, terwijl we alleen maar het beste willen voor de kinderen in de speeltuin".

In gesprek

De gemeente Raalte vindt dat de speeltuinvereniging niet hard kan maken hoe vaak en door wie het zaaltje in het verleden al werd gehuurd, en kan daarom het overgangsrecht ook niet zomaar gelden. Wat de uitspraak ook wordt, de partijen blijven in elk geval in gesprek over het gebruik van het zaaltje van de speeltuinvereniging, want de gemeente vindt wel dat de speeltuin  een belangrijke rol vervult in de buurt. Raalte wil met Blekkerhoek overleggen welk gebruik wel toegestaan is, en op welke manieren de inkomsten kunnen worden aangevuld  als er geen zaalhuur voor feestjes meer binnenkomt. 

De rechtbank doet binnen 6 weken schriftelijk uitspraak. 
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.