nieuws

Inwoners Overijssel tegen opkomstplicht verkiezingen

Inwoners Overijssel tegen opkomstplicht verkiezingen
Inwoners Overijssel tegen opkomstplicht verkiezingen
Meer dan de helft van de Overijsselaars vindt dat het niet verplicht moet worden om te stemmen bij de verkiezingen. Uit een enquête van EenVandaag blijkt 60% van de inwoners van Overijssel tegen de opkomstplicht.
In België geldt zo'n opkomstplicht. Nederland had dat vroeger ook, maar de opkomstplicht werd jaren geleden al afgeschaft. Overigens is een opkomstplicht niet hetzelfde als de verplichting om ook te stemmen: je mag blanco of ongeldig stemmen.

Niet stemmen, niet klagen

Mensen die niet stemmen, doen dit vooral omdat ze geen vertrouwen hebben in lokale en de landelijke politiek. Dat blijkt het onderzoek van EenVandaag onder 31.000 mensen. Maar wie ervoor kiest om morgen geen stem uit te brengen, mag achteraf ook niet klagen, vindt het opiniepanel. Van de ondervraagde Overijsselaars zegt 77% dat je geen recht hebt om achteraf te klagen als je niet gestemd hebt.
Iets meer dan de helft van de Overijsselaars is voor een gekozen burgemeester. Met 55% zit Overijssel onder het landelijk gemiddelde. Van alle Nederlands wil 63% zelf hun burgemeester kiezen.

Bekijk het Dossier 'Gemeenteraadsverkiezingen 2014'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.