nieuws

1 op de 16 jongeren in Overijssel is arbeidsongeschikt

Wajongers aan het werk
Wajongers aan het werk
Het aantal arbeidsongeschikte jongeren in Overijssel is afgelopen jaar gestegen tot recordhoogte. Meer dan zesduizend jongeren tot 25 in de provincie zijn afgekeurd, terwijl het aantal arbeidsongeschikten in andere leeftijden al jaren enorm aan het afnemen is.
In Overijssel ontvangt ongeveer 1 op de 16 jongeren een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarmee zit de provincie boven het landelijk gemiddelde. Sterker: het percentage afgekeurde jongeren in Overijssel is zelfs één van de hoogste van het land.

Wajongers wacht herkeuring

In bijna alle gevallen gaat het om een zogeheten Wajong-uitkering, die overigens – ondanks de iets misleidende benaming – zeker niet alléén voor jongeren is bedoeld. En het is deze Wajong-uitkering waar de politieke discussie de laatste maanden zich op richtte: vanaf volgend jaar moeten alle 'Wajongers' worden herkeurd, omdat vermoed wordt dat velen ooit onterecht zijn afgekeurd, omdat het voor de gemeente gewoon goedkoper was.
Een leger aan afgekeurde jongeren lijkt een typisch stadsprobleem: Deventer, Zwolle, Hengelo en Almelo voeren de lijst aan met zo'n 1 op de 12 jongeren in de Wajong. Enschede is met zijn vele duizenden studenten hierop de uitzondering (5,3%), maar dat lage percentage is volledig toe te schrijven aan het hoge aantal jongeren in de stad, want in absolute aantallen voert Enschede de lijst gewoon aan.
In plattelandsgemeenten als Tubbergen en Wierden daarentegen komt het probleem eigenlijk nauwelijks voor.

Vooral jonge mannen

Het waren de afgelopen tien jaar in Overijssel net als in de rest van het land, vooral jongens die arbeidsongeschikt raakten. Begin 2003 hielden de jonge mannen en vrouwen elkaar nog prima in evenwicht. Nu zijn er bijna de helft meer mannen dan vrouwen onder de 25 afgekeurd.

Arbeidsongeschikte jongeren in Overijssel

Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.