nieuws

Dalfsen moet nieuwe beslissing nemen over bomenkap Rechterensedijk

Inwoners Dalfsen stemmen voor heroverweging bomenkap Rechterensedijk
Inwoners Dalfsen stemmen voor heroverweging bomenkap Rechterensedijk
Dalfsen moet een nieuwe beslissing nemen over de voorgenomen bomenkap aan de Rechterensedijk. Zestig procent van de stemmers heeft dat gezegd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De volksraadpleging over omstreden plannen voor de bomenkap was gekoppeld aan de verkiezingen.
Het CDA, de partij nam het initiatief en was voor de bomenkap, liet weten de uitkomst van de volksraadpleging te respecteren en met een open mind het besluit te zullen heroverwegen. Lijsttrekker Jan Uitslag zegt dat alle kaarten weer op tafel liggen. "We beginnen gewoon weer van quitte af aan."
Het gaat om een plan om 120 bomen langs de Rechterensedijk te kappen. Dat plan is al maanden onderwerp van discussie in het dorp. De Rechterensedijk is smal en er rijdt veel verkeer en er gebeuren regelmatig ongelukken. In december stemde de gemeenteraad in met met het voorstel om zo'n 120 bomen te kappen. Veel inwoners van Dalfsen zijn boos over dat besluit. De bomen staan er al ruim 150 jaar en geven de weg een bijzonder karakter. Naar aanleiding van verschillende protesten vroeg het CDA om een volksraadpleging.
De opkomst in Dalfsen was met ruim 66 procent nu hoger dan vier jaar geleden (ruim 62 procent in 2010). Waarschijnlijk is de volksraadpleging daar de oorzaak van. D66 komt met één zetel nieuw in de raad. Gemeentebelangen Dalfsen is de winnaar. De partij stijgt van 7 naar 9 zetels en is er nu de grootste partij. Het CDA daalt van 7 naar 6 zetels, de ChristenUnie houdt 3 zetels, de PvdA zakt van 2 naar 1 zetel en ook de VVD levert een van de twee zetels in.
Kijk voor een overzicht van alle uitslagen op rtvoost.nl/gr2014.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.