nieuws

Burgemeester Joop Alssema van de gemeente Staphorst

Staphorst krijgt vier vrouwen in de gemeenteraad. Sinds vier jaar zaten er twee vrouwen in de raad, daarvoor was de lokale politiek van Staphorst bijna twintig jaar verstoken van vrouwen. Tineke Radersma was eind jaren tachtig het laatste vrouwelijke raadslid. Zij zat er voor de PvdA. Vanavond in En Dan Nog Even Dit praten we met burgemeester Joop Alssema van de gemeente Staphorst na over de gemeenteraadsverkiezingen 2014.
Herriët Brinkman (CDA) & Liesbert Lubberink (PvdA) zaten sinds vier jaar in de raad. Genevive Compagner (CDA) & Klaasje Lier- Russcher (ChristenUnie) zijn daar sinds gister bijgekomen. Genevive Compagner stelde zich ook nog kandidaat voor het wethouderschap. Nog nooit had Staphorst een vrouwelijke wethouder.
Het CDA is deze verkiezingen de grote winnaar geworden in Staphorst. De partij gaat van drie naar vier van de zeventien zetels en groeit dus tegen de trend in. De SGP blijft op vijf, de ChristenUnie houdt er vier. Gemeentebelangen verliest een zetel en komt op twee. De PvdA houdt twee zetels. Het lijkt erop dat Jan Talen, wethouder van Gemeentebelangen, niet terugkeert in het college.
Ook in de gemeente Staphorst hebben de politieke partijen met een christelijke identiteit het goed gedaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2014. SGP is de grootste partij, CDA krijgt extra zetel. De zetelverdeling is nu: SGP 5 (5), CDA 4 (3), CU 4 (4), GB 2 (3) en PvdA 2 (2). 79,86% van de kiesgerechtigden in de gemeente Staphorst heeft een stem uitgebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.