nieuws

Ex-raadslid Kampen doet aangifte tegen PVV-leider Wilders

Voormalig PvdA-raadslid in Kampen Xandra Koster doet aangifte tegen PVV-lijsttrekker Geert Wilders. Ze vindt de opmerkingen die Wilders gisteravond in Den Haag uitte, aanzetten tot haat en discriminatie. Koster zat tot afgelopen jaar in de raad, maar is wegens ziekte vervangen door de huidige lijsttrekker Haveman.
In heel Nederland doen burgers, politici en organisaties aangifte tegen Wilders. De politie Kampen heeft landelijk overleg over het opnemen van haar aangifte. In eerste instantie wilde de politie de aangifte daarom niet opnemen.

"Bang dat half Kampen langs zou komen"

Aan het begin van de middag kreeg Koster van burgemeester Koelewijn te horen dat de politie haar aangifte alsnog gaat opnemen. "De agent die ik sprak was bang dat half Kampen langs zou komen. Dat zou te veel werk opleveren", stelt Koster.
Ze was overigens de eerste in Kampen die aangifte kwam doen. Ze doet deze op persoonlijke titel.

'Minder Marokkanen'

Wilders sprak woensdagavond zijn kiezers toe en zei te zullen regelen dat er minder Marokkanen in Nederland zullen rondlopen. Koster noemt deze woorden bedreigend. "Dat roept de volgende vraag op: hoe wil je dat regelen?"
Volgens haar balanceert de politicus op de grens tussen het aanzetten van haat en discriminatie en die van vrije meningsuiting. Wat haar betreft zet de politicus nu aan tot haat.

Tweets van Xandra Koster

Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.