nieuws

Oud-burgemeester Elfers niet in gemeenteraad Zwolle

Oud-burgemeester Leo Elfers komt niet in de gemeenteraad van Zwolle. Elfers stond weliswaar op de derde plek van de kieslijst van het CDA en de partij behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen ook drie zetels. Maar door voorkeursstemmen komt nummer vier - Harold van Vilsteren - boven hem uit en zal Van Vilsteren in de raad plaatsnemen.
De 68-jarige Elfers is een oudgediende. Hij begon in de jaren tachtig als wethouder in Kampen. Daarna was hij gedurende 27 jaar burgemeester in onder meer Dalfsen, Nieuwleusen, Ommen, Steenwijkerland en Oldenzaal. Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd, besloot Elfers zich toch kandidaat te stellen voor de Zwolse raad.
Elfers is bijzonder teleurgesteld dat hij geen raadslid gaat worden. "Ik dacht ik ben een senior. Ik kan nog wat betekenen voor de partij maar zeker voor de stad. En dan eindigt het in een teleurstelling." Aan de andere kant zegt hij dat als je je nek uitsteekt, er ook de kans is dat het uitloopt op een teleurstelling.

"Halvering CDA Zwolle had niemand verwacht"

De teleurstelling is extra groot door de enorme verkiezingsnederlaag van het CDA in Zwolle. De partij werd gisteren gehalveerd en houdt na de verkiezingen nog maar drie van de zes zetels over. "Verbijsterend", aldus Elfers. "Je weet dat de concurrentie hevig is. Je houdt rekening met het verlies van één zetel. Maar de halvering van CDA Zwolle had niemand verwacht."
Toen eenmaal duidelijk was dat de partij maar drie zetels zou bemachtigen, was voor Elfers al snel duidelijk dat hij niet in de gemeenteraad zou plaatsnemen. Van Vilsteren vertegenwoordigt de agrarische sector en heeft een trouwe achterban. Elfers had er dan ook al rekening mee gehouden dat Van Vilsteren hem voorbij zou streven op de kieslijst op basis van voorkeursstemmen. Doordat het CDA maar drie zetels krijgt, valt Elfers nu buiten de boot.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.