nieuws

Hypotheekschuld 1 op de 3 huizen in Overijssel hoger dan waarde woning

Woning te koop
Woning te koop
100.000 koophuizen in Overijssel staan momenteel 'onder water'. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat komt neer op 1 op de 3 eigen woningen in de provincie. De hypotheekschuld van die woningen is hoger dan de waarde van het huis.
Dat aantal is de laatste jaren enorm gestegen. In 2007, vlak voor het uitbreken van de crisis, ging het nog om 18.000 huizenbezitters in de provincie. Daarna ging het hard. Elk jaar kwamen er minimaal tienduizend huizenbezitters in de problemen bij en het laatste jaar explodeerde het aantal zowat van 76.000 naar 100.000 huishoudens in Overijssel.

Verhuizen duur of zelfs onmogelijk

Wie 'onder water' staat en wil verhuizen, blijft dus zitten met een restschuld, waardoor verhuizen een dure en soms zelfs onmogelijke zaak wordt. In heel Nederland gaat het om ruim 1,4 miljoen huizenbezitters, wat betekent dat ook landelijk 1 op de 3 koophuizen onder water staat. In Flevoland is het probleem het grootst: daar gaat het om bijna de helft van de huizen.
Voor wie geen verhuisplannen heeft en zijn maandelijkse woonlasten gewoon kan betalen, hoeft het niet meteen een probleem te betekenen natuurlijk, maar wat als je huis 'onder water' staat en je elders een je droombaan kunt krijgen, maar waarvoor je wél dient te verhuizen? Of wat als je huwelijk op de klippen loopt? Met je huis 'onder water' is verhuizen vaak gewoon geen optie.

Vooral jonge gezinnen in de problemen

Het is in heel Nederland vooral een probleem van jongere huizenbezitters, meldt het CBS. Bij de huizenbezitters jonger dan 45 jaar, dat zijn dus vooral de gezinnen met opgroeiende kinderen, staat zo'n twee op de drie huizen onder water. Dat komt vooral omdat zij veelal vlak voor het uitbreken van de crisis hun huis kochten, toen de prijzen op zijn hoogst waren.
Bij ouderen speelt het probleem juist totaal niet, omdat zij vaak hun huis al helemaal hebben afgelost. In Overijssel gaat het om 44.000 koophuizen die helemaal zijn afgelost.
Staat jouw huis onder water? De Consumentenbond geeft de volgende tips.
Bron: CBS. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.