nieuws

Uniek lijnenspel op landgoed Eerde bij Ommen

Landgoed Eerde bij Ommen heeft een lijnenspel dat uniek is in Nederland en mogelijk zelfs in heel Europa. Dat concluderen onderzoekers in een publicatie die RTV Oost vandaag naar buiten brengt.
Bij de aanleg van het landgoed, enkele eeuwen geleden, is gebruikt gemaakt van de ideeën van de Romeinse architect Vitruvius en de Griekse wiskundige Pythagoras. Ze bedachten verhoudingen om de 'perfecte compositie' te maken. Die maatvoering is gebruikt om het landgoed te ontwerpen. De laatste maanden kwamen onderzoekers erachter dat het lijnenspel niet alleen zichtbaar is op het landgoed, maar dat het ook doorgetrokken is in het kasteel zelf. Basis voor het ontwerp is een denkbeeldige as vanaf de Regge, door het kasteel, richting de oprijlaan, die zo'n twee kilometer lang is en eindigt op een heideterrein van Staatsbosbeheer.

Ontwerp Eerde nog in oorpronkelijke staat

Volgens beheerder Jos Bisschops van Natuurmonumenten zijn er elders in het land wel andere voorbeelden waar het lijnenspel is terug te vinden, alleen zijn die niet zo mooi bewaard gebleven als op landgoed Eerde. "Een bekend voorbeeld is Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg, maar daar zie je dat er een spoorlijn en een snelweg diagonaal over het landgoed loopt, waardoor de unieke structuur verloren is gegaan." Ook elders in Europa zijn er maar een paar landhuizen waar de bijzondere lijnenstructuur terug is te vinden en ook nog in tact is.
Natuurmonumenten wil het landgoed en het kasteel nu restaureren en onderzoekt of het ook mogelijk is om het open te stellen voor publiek. Op dit moment is er een internationale school gevestigd. Jos Bisschops wil dat graag zo houden. "We moeten alleen kijken of beide functies ook te combineren zijn."

Boeren Burgers Buitenlui

In het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui uitgebreid aandacht voor de recente ontdekking op landgoed Eerde.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.