nieuws

Nucleaire top aanleiding voor protestactie bij uraniumverrijker Urenco in Almelo

Opslag bij Urenco in Almelo
Opslag bij Urenco in Almelo
Tegenstanders van kernenergie houden dinsdag een protestactie bij uraniumverrijker Urenco in Almelo, als de fabriek wordt bezocht door deelnemers van de nucleaire Industrietop in Amsterdam. Die top wordt gelijktijdig gehouden met de nucleaire veiligheidsstop in Den Haag.
De actie wordt gehouden onder de vlag van de stichting Vredes- En Duurzaamheids Activiteiten Netwerkstad (VEDAN). Met de actie wil de stichting de deelnemers aan de veiligheidsstop duidelijk maken dat wat VEDAN betreft, Urenco het beste de deuren kan sluiten. VEDAN vindt namelijk dat Urenco een grote rol speelt in het bevorderen van nucleaire onveiligheid.
Jaren geleden kwam door atoomspionage via Urenco Almelo de verrijkingstechnologie in handen van Pakistan en later Iran en Noord-Korea. Met deze verrijkingstechnologie is het volgens VEDAN betrekkelijk eenvoudig om de grondstof voor kernwapens te produceren. De nucleaire topconferentie in Den Haag gaat onder meer over hoe dit gestopt kan worden en hoe verdere verspreiding van deze kennis voorkomen kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.