nieuws

Heibel binnen OPA-partij Enschede over raadszetel

Er is heibel binnen de OPA-partij (Ouderen Politiek Actief) in Enschede. De partij heeft één raadszetel verworven, maar wie die zetel gaat innemen is nog onduidelijk. Zes leden vinden dat de zetel niet naar lijsttrekker Wytse van der Veen hoort te gaan, vanwege zijn 'onbekwaamheid'.
Volgens Marieke Pril, nummer twee op de kieslijst, zou Van der Veen 'niet bekwaam zijn als fractievoorzitter, geen politiek inzicht hebben en het alleen voor het geldelijk gewin doen'. Pril: "Wij zijn achter de ware intenties gekomen van Van der Veen. Hij doet het alleen voor het geld en heeft totaal geen leiderschapscapaciteit". Ook zou hij niet zichtbaar genoeg zijn geweest in de campagne.

Afstand raadszetel

Lijsttrekker Wytse van der Veen had op 7 maart verklaard afstand te doen van de raadszetel. De zetel zou hij afstaan aan Dick Melisie, vierde op de kieslijst. Als reden gaf Van der Veen: 'de toegenomen werkzaamheden binnen mijn bedrijf en de tijd die het met zich meebrengt om de werkzaamheden die een raadszetel met zich meebrengt naar behoren uit te kunnen voeren'.

'Ik ben OPA'

Wytse van der Veen geeft toe dat hij niet zichtbaar genoeg is geweest in de campagne, maar hij wil toch fractievoorzitter worden: "Ik heb Marieke Pril als campagneleider aangewezen. Daar was ze de persoon voor en ze wilde het graag". Van der Veen heeft twee eigen bedrijven, waar hij het druk mee had. "Anderhalf week geleden ging het niet zo goed met mij, maar dat er nu wordt gezegd dat ik ziek was en dat het slecht gaat met mijn bedrijven, is niets van waar. De partijleden begeven zich op glad ijs door zich met mijn privéleven te bemoeien. Mensen doen nu alsof ik nog nooit in de politiek heb gezeten. Ik heb deze partij opgericht, dat moet niet vergeten worden. Ik ben OPA". Van der Veen geeft aan straks weer voldoende tijd te hebben voor de partij.

'Doe afstand van raadszetel'

In een brief aan alle OPA-stemmers bieden de zes partijleden hun excuses aan en roepen ze Van der Veen op om afstand te doen van de raadszetel. Alleen William Spinmuis, zesde op de lijst, heeft de brief niet ondertekend. De boze partijleden vragen aan de stemmers om een oproep te doen aan Van der Veen om 'zijn verstand te gebruiken' en afstand te doen van de raadszetel. "Wij voelen ons verantwoordelijk naar onze kiezers toe", aldus Marieke Pril.

Raadszetel opeisen

De zes partijleden hebben vandaag op het stadskantoor symbolisch de raadszetel opgeëist. Maandag 24 maart zullen zij om 09.00 aanwezig zijn op het stadskantoor, wanneer Van der Veen bij de griffie zijn plaats als fractievoorzitter gaat ondertekenen. Marieke Pril: "Dit zal een vreedzaam protest zijn tegen Van der Veen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.