nieuws

D66 Enschede: informateur krijgt flinke uitdaging bij onderzoek coalitie

Coalitievorming is een grote uitdaging in Enschede
Coalitievorming is een grote uitdaging in Enschede
"Het wordt complex om tot een coalitie te komen." Dat zegt lijsttrekker Kerkwijk van D66 Enschede, de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, tijdens de eerste verkenningen van wat de gekozen partijen in de gemeenteraad de komende vier jaar willen. D66 wil een informateur aanstellen die de ideale coalitie onderzoekt.
D66 neemt als grootste partij het voortouw in de gesprekken om tot een nieuwe coalitie en daarmee een nieuw college van burgemeester en wethouders te komen. Dinsdag wordt bepaald wie dat wordt. D66 wil een stabiele coalitie en verwacht de uitslag van de verkiezingen terug te zien in de coalitie. "De kiezer wil dat er een frisse wind gaat waaien", aldus Kerkwijk. "Maar kwaliteit gaat boven snelheid."

Historisch

De huidige coalitie van PvdA, CDA, VVD en BurgerBelangen Enschede heeft door het verlies van de PvdA en VVD geen meerderheid meer. Volgens het CDA is het een historische uitslag omdat de PvdA na ruim 50 jaar niet meer de grootste partij in Enschede is.
PvdA-lijsttrekker en demissionair wethouder Van Hees heeft aangegeven dat ze wil doorgaan op de ingeslagen weg met aan de ene kant investeren in de economie en aan de andere kant werken aan een goed sociaal vangnet, maar dat ze niet anders kan dan afwachten.

Werkloosheid, zorg en bestuurlijke vernieuwing

D66 had voorafgaand aan de eerste bespreking alle partijen gevraagd om antwoord te geven op de vragen hoe ze denken over duiding van de verkiezingsuitslag, de thema's die ze de komende jaren belangrijk vinden en of ze instemmen met een informateur die boven de partijen staat.
D66 zoekt gelijkgestemden op het gebied van de aanpak van de werkloosheid en goed onderwijs, regionale samenwerking op het gebied van zorg en het contact en inspraak met de burgers. D66 heeft zich altijd tegen de Luchthaven Twente gekeerd en heeft daar vermoedelijk een deel van de verkiezingswinst aan te danken. Lijsttrekker Kerkwijk van D66 vindt de opvattingen daarover belangrijk, "dan moet het gaan om echte banen, niet om landingsbanen."

OPA

De ruzie om de ene raadszetel voor OPA werd pijnlijk duidelijk toen lijsttrekker Van der Veen het woord kreeg. De vier mensen op de lijst die op de publieke tribune hadden meegeluisterd, stapten uit protest collectief op.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.