nieuws

Overijsselse fracties willen niet langer met PVV samenwerken

De Overijsselse PvdA, ChristenUnie, D66, 50 PLUS en SP willen niet langer samenwerken met Overijsselse PVV'ers die geen afstand nemen van racisme. Dat laten de partijen zaterdagmiddag in een verklaring weten.
De vijf partijen reageren daarmee op de commotie die is ontstaan afgelopen week, nadat op een bijeenkomst van de PVV op de verkiezingsavond door aanwezigen 'minder, minder, minder' werd gescandeerd als antwoord op de vraag of zij meer of minder Marokkanen in Nederland wilden. In de zaal stonden volgens de vijf partijen zeker twee Overijsselse PVV'ers.
PVV-fractievoorzitter Edgar Mulder liet zaterdag weten achter de woorden van Geert Wilders te blijven staan. De vijf partijen noemen het 'onversneden racisme' dat de Overijsselse PVV-statenleden achter het in aantal doen afnemen van een bepaalde bevolkingsgroep staan.

Oproep 50 PLUS

Eerder riep de ouderenpartij 50 PLUS de andere politieke partijen in de Provinciale Staten van Overijssel op om niet langer samen te werken met de PVV. De Overijsselse CDA-fractie beraadt zich nog op een gezamenlijk standpunt, maar CDA-fractievoorzitter Martin Reesink liet zaterdag al weten dat zijn partij het standpunt van landelijk CDA-leider Sybrand Buma deelt. Die stelde dat premier Rutte samenwerking met de PVV expliciet moest uitsluiten.
VVD-fractievoorzitter Herman Pieper sluit in een reactie samenwerking met de PVV niet expliciet uit: "De VVD is voor het benoemen en constructief oplossen van problemen. Dit soort uitspraken draagt daar niet aan bij. Gezien de ervaringen die we in Provinciale Staten hebben met de PVV, ga ik er van uit dat zij ook moeite hebben met wat Wilders heeft gezegd. Wij denken niet in zwart-wittegenstellingen. We vinden dat iemand die zich misdraagt als individu moet worden aangepakt, los van waar hij is geboren." Pieper laat tot slot weten dat de VVD Overijssel zich 'helemaal kan vinden' in de 'duidelijk afwijzende uitspraken' van premier Rutte en minister Opstelten.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.