nieuws

Project opknappen boerenerven leidt tot fraaie polder Mastenbroek

Erf in de polder Mastenbroek
Erf in de polder Mastenbroek
Bijna 30 erfeigenaren uit de gemeente Zwartewaterland hebben meegedaan aan het project Streekeigen Huis en Erf IJsseldelta, dat moest leiden tot verfraaiing en herstel van erven op het platteland. Initiatiefnemers Landschap Overijssel, Monumentenwacht en Het Oversticht noemen het project een succes.
Het met subsidie opknappen van bakhuisjes, boerderijen, heggen, hooibergen en schuren, die het boerenerf zo typisch herkenbaar maken, hebben het landschap in de IJsseldelta een fraaier aanzicht gegeven.

Oudste polder van Nederland

Hoewel het accent lag op het rivierenlandschap binnen het Nationaal Landschap IJsseldelta, deden vooral ook erven in de polder Mastenbroek mee. Dit is de oudste polder van Nederland en bekend vanwege de geometrische verkaveling en de bebouwing op terpen. De opgeknapte erven vormen nu een mooi visitekaartje voor de eigenaren zelf en voor de omgeving.

Veel enthousiasme voor het project

Charles Obdeijn, projectleider van Streekeigen Huis en Erf IJsseldelta laat weten dat er grote enthousiasme is in de regio voor het project: "Met 63 deelnemers in het Nationaal Landschap IJsseldelta is het prachtig werk dat we hebben verstouwd met elkaar. Zonder de initiatieven van de erfeigenaren zouden we niet zover zijn gekomen. Zij hebben tenslotte zelf de helft van de investeringen voor hun rekening genomen."
Het project Streekeigen Huis en Erf IJsseldelta is een samenwerking tussen de gemeenten in het Nationaal Landschap IJsseldelta, Zwartewaterland, Kampen en Zwolle met Landschap Overijssel, de Monumentenwacht en Het Oversticht. Subsidies worden geleverd door de gemeenten, het Nationaal Landschap IJsseldelta, de provincie Overijssel en Europa.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.