nieuws

'Terroristen kunnen Urenco niet hacken'

Urenco in Almelo
Urenco in Almelo
De computersystemen van Urenco zijn niet te hacken voor terreurorganisaties. Dat meldde uraniumverrijker Urenco uit Almelo vandaag tijdens de nucleaire top in Den Haag.
"De techniek, de kennis en de middelen die nodig zijn om tot de kern van een nucleair bedrijf door te dringen, zowel fysiek als 'cyber', hebben terroristen niet'', zei het hoofd beveiliging Anno Keizer desgevraagd tegen het ANP. Hij vergelijkt de beveiliging met een huis: kwaadwillenden kunnen wel over het tuinhekje springen, maar verder komen ze niet bij Urenco.

Eigen 'nucleaire top' in Amsterdam

Terwijl leiders van 53 landen in Den Haag bijeen waren, hielden talloze nucleaire bedrijven uit de hele wereld maandag en dinsdag hun eigen 'nucleaire top' in Amsterdam. Daar spraken ze onder meer over beveiliging van hun installaties en over de balans tussen veiligheid en openheid.
Keizer zei dat de cyberaanval met een 'Stuxnetworm' enige jaren geleden op het Iraanse kernprogramma een 'wake-up-call' was voor de hele industrie. Het bleek mogelijk voor slimme hackers, vermoedelijk van de Amerikaanse overheid, om het atoomprogramma van Iran te ontregelen.

Aangescherpte beveiliging

Het leidde tot een nog verder aangescherpte beveiliging door de industrie tegen cyberaanvallen. "Geen enkele topman wil dat zijn bedrijf tot stilstand wordt gebracht", aldus Keizer.
Urenco is een consortium dat verrijkt uranium produceert, door middel van ultracentrifugetechniek. Eén van de fabrieken van Urenco staat in Almelo, een andere fabriek staat in Gronau.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.