nieuws

'Deconstructed apple pie' Librije Zwolle valt goed in de smaak bij wereldleiders

Het was misschien wel één van de belangrijkste middagen uit hun carrière. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije uit Zwolle hebben vanmiddag de lunch verzorgd voor 58 wereldleiders, onder wie Barack Obama en Angela Merkel. "Heel bijzonder dat je dit mag doen", zei Thérèse Boer na afloop.
Het culinaire echtpaar van driesterrenrestaurant De Librije mocht de lunch maken tijdens de NSS-top in Den Haag. Voor de wereldleiders werd kabeljauw met asperges gemaakt en zuiglam met biologische groenten. Het dessert was een bekend gerecht voor bezoekers van De Librije: 'losgeslagen appeltaart', naar een recept van Jonnie's moeder.
Het echtpaar Boer is na afloop bijzonder enthousiast over de lunch. "Het was heel spannend. Maar alles ging goed. Het was echt super leuk", zegt Thérèse Boer. Ze was erbij in de zaal waar de lunch werd geserveerd. "Alle bordjes gingen leeg! Een goed teken." Met de wereldleiders zelf mocht niet gepraat worden, het ging om een werklunch. Thérèse Boer mocht ook niet helpen bij het uitserveren: die taak was alleen voor mannen.

'Deconstructed apple pie'

Premier Rutte nam tijdens de bijeenkomst kort het woord om het dessert aan te kondigen. Een 'deconstructed apple pie' noemde Rutte de 'losgeslagen appeltaart' van De Librije. Ook die viel goed in de smaak, volgens Boer. Opnieuw gingen alle bordjes leeg.
De voorbereiding van de lunch was nog een hele onderneming. Zo mocht om protocollaire en veiligheidsredenen van te voren niet bekend worden wat er gekookt zou worden. Het eten was zondag al onder politiebegeleiding naar de cateraar gebracht die de hele organisatie leidde. En ook tijdens het uitserveren van het eten, liepen veiligheidsmensen mee met de bediening.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.