nieuws

Boeren in Salland sturen boze brief aan Dijksma over strengere mestregels

Boeren mogen minder mest uitrijden
Boeren mogen minder mest uitrijden
Boeren in Salland zijn boos op staatssecretaris Dijksma, omdat ze strengere regels wil invoeren voor het bemesten van gronden. Dijksma heeft maandag een brief gestuurd aan de kamer met de plannen, na gesprekken met de Europese Commissie.
De brief met strengere regels kwam hard binnen bij de boeren, aldus voorzitter Ben Haarman van LTO Salland: "Het was hét gesprek gisteravond, bij de jaarlijkse ledenvergadering. De sfeer was door de brief toch anders dan verwacht. 125 boeren waren er en ze waren niet blij!"

Vooral boeren in Overijssel getroffen

De nieuwe regels treffen vooral boeren op zandgronden, zoals in Overijssel. De stikstofnorm, de hoeveelheid mest die op de landen mag worden uitgereden, daalt op die gronden. Volgens Dijksma is dat nodig omdat zandgronden stikstof minder goed vasthouden en het daardoor sneller in het grondwater terecht komt. Boeren in Overijssel mogen daardoor minder mest uitrijden. Ook zijn de regels strenger als gaat om de hoeveelheid grasland die boeren minimaal moeten hebben, willen ze voor de bemestingsregels in aanmerking komen. De norm stijgt van 70 naar 80 procent grasland.
Het steekt de boeren dat Dijksma nu pas komt met de strengere regels voor de periode 2014-2017, terwijl het inmiddels al eind maart is, aldus Haarman: "Allemaal leuk en aardig mevrouw Dijksma, maar als je nieuwe regels in wilt voeren, overleg dan eerst met de sector. Dit zijn de spelregels veranderen, terwijl het spel gaande is." Daarbij komt nog eens dat Dijksma zich volgens de boeren baseert op oude gegevens: "Er zijn al veel maatregelen genomen om stikstofuitstoot te verminderen. Deze strengere regels zijn eigenlijk helemaal niet nodig." 

Boeren maken zich zorgen

Volgens Haarman maken veel boeren zich zorgen, en niet alleen in Salland. "Boeren merken nu al dat gronden verschralen, omdat ze minder mogen bemesten." En omdat er nog minder mest uitgereden mag worden, moeten boeren soms rare maatregelen nemen: "Een boer zei gisteravond tegen mij: 'Ik moet de koeien wel gedwongen op stal houden, anders heb ik niet genoeg mest in de put, om straks het verplichte deel wat ik af moet voeren, af te voeren.' Dat is toch ongelofelijk."
De voorgestelde plannen van Dijksma worden vandaag in de kamer behandeld. De boeren hebben de Tweede Kamerleden in een brief inmiddels opgeroepen om een streep door de plannen te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.