nieuws

Fractievoorzitter Mulder (PVV Overijssel): "Wij zijn geen racistische partij"

De PVV is geen racistische partij. Dat heeft de Overijsselse PVV-fractievoorzitter Edgar Mulder laten weten tijdens een Provinciale Staten-vergadering vanmiddag in Zwolle.
"De PVV Overijssel werkt niet mee aan racisme of discriminatie, in welke vorm of tegen wie dan ook. Wij werpen beschuldigingen hiervan verre van ons."

Gezamenlijke verklaring van vijf partijen

Wel blijft Mulder het politieke standpunt van de PVV over de multiculturele samenleving steunen. "We zijn dus voor een immigratiestop, voor vrijwillige remigratie en voor het uitzetten van criminelen met een dubbel paspoort."
Mulder reageert daarmee op een gezamenlijke verklaring van vijf politieke partijen, waarin de PVV wordt opgeroepen afstand te nemen van de racistische uitlatingen van hun partijleider Wilders. Het gaat om PvdA, ChristenUnie, D66, 50 PLUS en SP.

SP wil niet meer samenwerken met de PVV

Volgens Mulder zijn de uitspraken van Wilders vorige week uit de context gehaald en op die manier op de verkeerde manier in de media gekomen. Mulder verklaarde dat Wilders de uitlatingen richtte op criminele Marokkanen, die aangepakt moeten worden. "Maar datzelfde geldt voor criminele Canadezen of criminele Belgen", aldus Mulder.
De ChristenUnie en D66 gaven in het debat aan waardering te hebben voor de uitleg van Mulder. De SP vindt dat de uitlatingen van Wilders niet uit te leggen zijn als 'niet racistisch' en blijft bij het standpunt niet meer te willen samenwerken met de PVV. "Dat betekent bijvoorbeeld dat er samen met de PVV geen voorstellen meer worden ingediend", zegt fractieleider Frank Futselaar.

Reacties SGP, PvdA en GroenLinks

De SGP vindt het jammer dat zij niet door de andere partijen zijn benaderd om mee te doen aan de gezamenlijke verklaring. Fractievoorzitter Van Dijk benadrukt dat zijn partij afstand neemt van elke vorm van racisme.
De Partij van de Arbeid vindt de verklaring van de PVV Overijssel onvoldoende. Fractievoorzitter De Bree wil eerst in het gedrag van de fractie zien of ze inderdaad in de praktijk afstand neemt van racisme. Het CDA en de VVD hebben zich vanmiddag niet in het debat gemengd. Ook GroenLinks wil niet samenwerken met de PVV. "De grenzen zijn meermaals overschreden. We waren al terughoudend en die terughoudendheid houden we gewoon vast."
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.