nieuws

Nieuw plan voor betere zorg bij ramp of groot ongeluk in grensgebied

Groot ongeluk op A31 in Duitsland (november 2011)
Groot ongeluk op A31 in Duitsland (november 2011)
Verschillende partijen uit het grensgebied hebben woensdag een plan gepresenteerd om de zorgverlening bij noodgevallen in de grensregio te verbeteren. Door betere afspraken moet er sneller hulp komen bij een ramp zoals de vuurwerkramp in Enschede in 2000 of bij grote ongelukken zoals in 2011 op de Duitse snelweg A31.
“De eerste 60 minuten na een ongeluk noemen wij in de traumatologie het ‘Golden hour’. Wat in dit uur gebeurt, bepaalt voor een belangrijk deel de genezingskansen van de patiënt. Wanneer in dit eerste uur goed wordt gehandeld, zijn de kansen van de patiënt het hoogst”, zegt Volker Tondorf, medewerker bij Acute Zorg Euregio.

Juridische en financiële kwesties

Maar zomaar over de grens aan de slag gaan, blijkt niet zonder hindernissen. Zowel juridische als financiële kwesties spelen mee. Zo is de vraag welke bevoegdheden medewerkers van hulpdiensten hebben als ze aan de andere kant van de grens werken. En wie betaalt de kosten van de inzet? Al die vraagstukken worden nu uitgewerkt door de verschillende partijen.
Daarnaast komen er meerdere grensoverschrijdende oefeningen en gaan ziekenhuizen nauwer samenwerken. Ook komt er een mobiele applicatie voor smartphones en tablets. Met deze app kan een Nederlands-Duits woordenboek voor medische begrippen worden bekeken. Ook heeft de app een overzicht van ziekenhuizen, medisch-specialistische afdelingen en ambulancediensten in het Euregio-gebied. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.