Bijna overal in Overijssel stijgen de lasten ook in 2014

In 22 van de 25 Overijsselse gemeenten zijn de totale woonlasten dit jaar gestegen. Zwolle, Steenwijkerland en Twenterand zijn de enige gemeenten waar 2014 iets goedkoper uitvalt dan 2013, blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Coelo, dat elk jaar alle gemeenten van Nederland vergelijkt op woonlasten.

En onder die drie is Zwolle eigenlijk de enige waar de daling van een serieuze proportie is. Dit jaar is het leven daar zo'n twee procent goedkoper dan 2013.

Zwollenaren die alleen wonen profiteren het meest. Zij betalen dit jaar gemiddeld 563 euro, dat is 2,0 procent minder dan in 2013. Meerpersoonshuishoudens in Zwolle betalen 617 euro: 1,8 procent minder dan een jaar geleden.

'Laagste stijging ooit'

Maar alle drie de gemeenten onttrekken zich wel aan de landelijke trend: over het geheel genomen stijgen de woonlasten overal elk jaar. Weliswaar gaat het volgens het Coelo dit jaar om de 'laagste stijging ooit', maar bijna overal is het bedrag dat iedereen jaarlijks naar zijn gemeente mag overmaken wel weer 'gewoon' hoger, dalende huizenprijzen of niet.

Onder gemeentelijke woonlasten vallen zaken als ozb en rioolheffing, maar ook bijvoorbeeld hondenbelasting. Zwolle verlaagde voor dit jaar -als een van de weinige gemeenten in Nederland- het ozb -tarief met ruim vijf procent. Vooral daardoor is de provinciehoofdstad nu ook een van de goedkoopste gemeenten van de provincie, voor meerpersoonshuishoudens zelfs de goedkoopste.

Het meeste betalen gezinnen en stellen in de gemeente Olst-Wijhe. Het is de enige gemeente in de provincie, waar de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens de 800 euro overstijgen.

Duurder of goedkoper?

De gedetailleerde woonlasten per gemeente staan op de digitale atlas van het Coelo. Door: Jody Ummels

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Overijssel in cijfers
Deel dit artikel:

Reageren