nieuws

Kerk in de verkoop, maar hoe verkoop je een kerkgebouw?

Kerk te koop! Een aantal jaar geleden had niemand het zich voor kunnen stellen, nu is het werkelijkheid. Door teruglopend kerkbezoek zijn sommige gebouwen niet of nauwelijks meer in gebruik.
Het Oversticht, een stichting die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed, probeert wat aan de leegstand van kerken te doen en is een proefproject gestart om gemeenten en kerken samen te laten nadenken over nieuwe bestemmingen voor kerkgebouwen. Het Oversticht wil kerkbesturen ondersteunen en marktpartijen samenbrengen zodat kerkgebouwen behouden blijven voor Overijssel zonder dat dat ten koste gaat van de kerkgemeenschappen.
Iedereen is het erover eens: een kerkgebouw is meer dan een verzameling stenen, door de jaren heen is een kerk altijd het middelpunt van een dorp geweest. Maar de tijden zijn veranderd.

Haarle en Enschede denken over nieuwe functies

In Haarle bereiden ze zich voor op een leegloop van hun kerk en overleggen de parochianen samen met de gemeente over mogelijke medegebruikers van de enige kerk in het dorp. In Enschede staat een aantal kerken in de verkoop en zijn er al plannen om een sportschool onder te brengen in zo'n leegstaand kerkgebouw.
Enschede is één van de drie pilotgemeenten in Overijssel. De gemeente wil langdurige leegstand en uiteindelijke sloop tegengaan door kerkgenootschappen en eventuele huurders of kopers met elkaar in contact te brengen via het Monumentenloket. Volgens Enschede zijn kerken vaak beeldbepalend en hebben ze een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. De gemeente vindt het jammer als ze ontkerkelijking uiteindelijk verdwijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.