nieuws

Dodenherdenking Rijssen op zaterdag 'om rekening met elkaar te houden'

In Rijssen is het verplaatsen van de dodenherdenking van zondag 4 mei naar zaterdag 3 mei een manier om rekening met elkaar te houden. Dat stelt het Comité Herdenkingen Rijssen. Het comité reageert daarmee op vragen uit de omgeving die zijn gekomen over de verplaatsing.
Sinds 1949 organiseert de Rijssense Bond Oud-Strijders de herdenkingen. Destijds is volgens het comité vastgelegd dat de herdenkingen verplaatst zullen worden naar de zaterdag ervoor als 4 mei op een zondag valt. Bij het aantreden van het Comité Herdenkingen Rijssen, die de organisatie van de herdenkingen in 2004 heeft overgenomen van de oud-strijders, is afgesproken dat het beleid niet wordt gewijzigd uit piëteit voor de gedragslijn die door de oud-strijders is ingezet.

Praktische problemen

Daarnaast stelt het comité dat veel praktische problemen worden voorkomen omdat er in Rijssen op zondagavond om acht uur overal kerkdiensten aan de gang zijn. Door te kiezen voor de zaterdag ervoor, hoeft er op de zondagen niets aangepast te worden.
Op de site van RTV Oost kon donderdag worden gereageerd op een stelling over de wenselijkheid van een dodenherdenking op 4 mei als die dag op een zondag valt. Vrijdagochtend vroeg bleek dat ruim negentig procent van de stemmers vindt dat dodenherdenking altijd op 4 mei gehouden zou moeten worden, ongeacht op welke dag van de week het valt.

Geen discussie

SGP-burgemeester Lambooij van het Gelderse Putten reageerde gisteren op Radio Oost op de stelling. In zijn gemeente wordt de dodenherdenking op 4 mei op zondag gehouden op een manier waarop de zondagsrust niet in het geding komt. Volgens hem is er over de dodenherdenking op zondag op de huidige wijze in zijn gemeente geen discussie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.