nieuws

Overgewicht belangrijkste oorzaak slaapapneu

Overgewicht is de belangrijkste oorzaak van slaapapneu. Tachtig procent van de mensen die slaapapneu hebben, heeft overgewicht. Longarts en snurkexpert Bart Kuipers rust niet voordat de gevaren van slaapapneu wijd verspreid bekend zijn.
Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. Het is dan ook geen wonder dat diëten en afvallen ‘big business’ zijn. Nieuwe dieetmethodes schieten, vooral voor de zomer, als paddestoelen uit de grond. En wat willen we bereiken? Een strak lijf! Een goede nachtrust, een onderwerp dat minstens zo belangrijk is, komt nauwelijks aan bod. En dat terwijl de kwaliteit van nachtrust grote invloed heeft op het gewicht. Andersom heeft overgewicht weer alles te maken met een slechte nachtrust.
'Tijdens de slaap ontspant de tong zich. Bij mensen die slaapapneu hebben, zakt de tong tijdens de slaap naar achteren waardoor een deel van de keel wordt vernauwd. Dan gaan mensen snurken. Maar als de hele keel wordt afgesloten kan slaapapneu ook ademstops tot gevolg hebben. Mensen worden daar dan telkens wakker van en komen dus niet aan slapen toe', aldus Bart Kuipers. Slaapapneu is dus een ziekte die grote risico's met zich meebrengt en waarvan de symptomen niet altijd herkend worden. Bart Kuipers is als longarts en snurkexpert verbonden aan het Slaapcentrum van de Isala Kliniek in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.