nieuws

Leerlingen Enschede naar Houston om reis naar Mars voor te bereiden

Twee leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede hebben allebei een geheel verzorgde reis gewonnen naar Houston, Texas, in de Verenigde Staten. Ze wonnen de voorronde van een Amerikaans project omdat ze de beste ideeën hadden voor de toekomst van de ruimtevaart.
De twee winnaars Jasper Everink en Floris Cornel zitten op het vwo en vertegenwoordigen deze zomer ons land tijdens de United Space School. Dat is een jaarlijks project waar ze samen met andere deelnemers uit de hele wereld een bemande vlucht naar Mars gaan voorbereiden. Ze worden daar geholpen door medewerkers van de ruimtevaartorganisatie NASA.

Robotarm en geuren

Jasper en Floris presenteerden donderdagavond hun plannen aan een deskundige jury. Verschillende experts uit de ruimtevaartwereld beoordeelden de projecten. Jasper won het vliegticket naar Amerika met een robotarm die te besturen is met een elektrode op je hoofd. 
Floris scoorde punten met zijn idee dat geur een grote invloed heeft op de psyche van de astronauten. Hij bedacht een systeem waarbij verschillende geuren afwisselen in een ruimtestation. Hierdoor zouden astronauten minder last moeten krijgen van psychische klachten. 

Technasium

De twee slimmeriken zitten op het Technasium-afdeling van het Bonhoeffer College. Dat is een speciale stroming die leerlingen samen met het bedrijfsleven leert hoe je bètavakken in de praktijk kunt toepassen. Op 26 juli stappen de twee op het vliegtuig naar Houston.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.