nieuws

Gemeentebelangen Staphorst gooit Talen uit de partij; Talen alleen verder

Jan Talen
Jan Talen
Gemeentebelangen in Staphorst heeft voormalig wethouder Jan Talen uit de partij gezet. Talen wil zijn raadszetel niet opgeven en gaat onder eigen naam verder in de gemeenteraad van Staphorst.
Scheidend wethouder Jan Talen en zijn partij Gemeentebelangen (GB) hebben sinds de uitslag van de verkiezingen ruzie. Het bestuur van GB wil dat Talen niet in de raad gaat zitten, maar de lijsttrekker piekert er niet over om zijn met voorkeursstemmen veroverde zetel op te geven. Het bestuur van GB heeft Jan Talen nu geschrapt als lid.
Bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad van Staphorst gisteravond verscheen Jan Talen gewoon aan de raadstafel en nam plaats naast de nummer twee op de lijst van Gemeentebelangen, Alfred Stegeman. Het was een hoogst merkwaardige situatie. Nog dezelfde avond schrapte het GB-bestuur Talen als lid.

Talen zou niet in de raad gaan zitten

Gemeentebelangen verloor flink bij de verkiezingen en ging van drie naar twee zetels. Talen verliest zijn wethouderschap. Volgens het bestuur van Gemeentebelangen is duidelijk afgesproken dat Jan Talen bij verlies niet in de gemeenteraad zou gaan zitten.
Een ex-wethouder in de raad is volgens het bestuur niet wenselijk. Woordvoerder van de partij en oud-fractievoorzitter Adri Hekman: "We hebben allerlei scenario’s besproken en als wij met twee zetels terug zouden keren, zou hij niet in de raad gaan zitten. Jan Talen zat ook bij deze gesprekken."

Afspraken die niet zijn gemaakt

Volgens Talen is dat helemaal niet afgesproken. Volgens hem is het een wens van het bestuur en niet meer dan dat. "Ik ben geschorst omdat ik afspraken niet nakom die niet gemaakt zijn", zegt Talen.
Bovendien is de kandidatenlijst van GB een mix van de VVD en Gemeentebelangen en ging er in februari een lijst met de namen getekend door de voorzitter van Gemeentebelangen naar het VVD-hoofdbestuur in Den Haag. Zijn naam prijkt op nummer 1. "Als je zegt dat er een afspraak ligt dat ik terug zou treden, dan zet je mij niet op nummer 1", zegt Jan Talen. "Ik heb nota bene het verkiezingsprogramma geschreven."

Volgens de Kieswet recht op een zetel

Hekman geeft toe dat Talen volgens de Kieswet recht heeft op een zetel, maar als hij in de gemeenteraad gaat zitten is dat volgens Hekman niet voor GB. Volgens hem wilde Talen lijsttrekker zijn en werd dat gehonoreerd, mét de afspraak dat hij bij verlies terug zou treden. Ook betwist Hekman dat de VVD en Gemeentebelangen in elkaar geschoven zijn. "Dat is niet correct. De VVD is hier op sterven na dood. Er is een lijst met namen naar het hoofdbestuur van de VVD gegaan om ervoor te zorgen dat de slapende afdeling ook slapend zou blijven en niet zou verdwijnen."
Jan Talen gaat door als Groep Talen als hij uit de partij wordt gegooid. Adri Hekman zegt dat GB desnoods met 1 zetel overblijft, als Talen de raadszetel niet wil afgeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.