nieuws

Klokkenluider Metta de Noo uit Diepenheim teleurgesteld in film Lucia de B.

Teleurgesteld is ze, Metta de Noo uit Diepenheim. Jarenlang was ze als klokkenluider druk bezig om de onschuld van Lucia de Berk (toen bekend als Lucia de B.) aan te tonen, die vastzat voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten. Volgens haar klopt het verhaal dat in de film 'Lucia de B.' wordt verteld, niet met de werkelijkheid.
De Noo was als verpleeghuisarts ervan overtuigd dat het bewijs tegen Lucia niet klopte en bleef erop hameren dat de strafzaak tegen de veroordeelde verpleegkundige heropend moest worden. Dat gebeurde in 2008, in 2010 werd Lucia vrijgesproken.

'Klokkenluider uit de film geschreven'

Deze week komt de film over het verhaal van Lucia de Berk uit, simpelweg 'Lucia de B.' genoemd. De film vertelt het verhaal van de verpleegkundige, maar Metta de Noo is uit de film geschreven. Teleurstellend vindt De Noo het, vooral omdat de klokkenluider in de film een medewerker van het Openbaar Ministerie is. Ook al wordt de beginneling bij Justitie ontslagen in de film, volgens de Noo geeft het niet goed de werkelijkheid weer: "Het is gezien de zeer taaie strijd tégen justitie, die er door zo veel "buitenstaanders" is gevoerd voor Lucia's vrijspraak, wel een erg grove "dichterlijke vrijheid" om nu het Openbaar Ministerie de credits te geven." Daarbij vindt De Noo dat alleen iemand met een medische achtergrond, de zaak had kunnen oplossen.
De film werd gemaakt door RinkelFilm, creative producer Jelle Nesna begrijpt De Noo, maar zegt niet anders te hebben kunnen handelen: "Het is een speelfilm, die duurt 100 minuten. Dat is beperkt. We hebben ervoor gekozen om het karakter dat Metta in werkelijkheid was, samen te vatten met andere karakters in één karakter: een beginneling bij Justitie, die gaandeweg gaat twijfelen. Is Lucia wel schuldig?" Nesna weet hoe groot de rol van De Noo in werkelijkheid is geweest: "Ik vind haar een bijzonder mens, zonder haar zat Lucia waarschijnlijk nog steeds vast." Aan het eind van de film wordt Metta de Noo, samen met haar broer Ton Derksen, dan ook specifiek genoemd, als 'de klokkenluiders in de werkelijkheid'.
De film 'Lucia de B.' is vanaf donderdag te zien in de bioscoop.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.