nieuws

'Zuster Theresa' uit Denekamp wordt onderzocht

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat een vrouw uit Denekamp door gedragsdeskundigen onderzocht moet worden. De vrouw stond voor de rechter omdat ze vorig jaar meerdere keren een zieke dorpsgenoot in gevaar bracht door hem noodzakelijke medische zorg te onthouden.
De vrouw zou onder meer voorgeschreven medicijnen hebben vervangen door medicatie die ze in Duitsland kocht. Ook zou ze medicatie achtergehouden hebben. De vrouw stelt dat zij de enige is die goed kan zorgen voor de zieke dorpsgenoot, die onder meer epilepsie en Korsakov heeft.
Volgens de vrouw is de zorg die de man krijgt via zijn huisarts en het ziekenhuis niet goed, omdat familieleden de artsen omgekocht hebben. Die azen volgens de Denekampse op de erfenis van de man. De vrouw zegt dat de man vooruit gaat als zij voor hem zorgt, een stelling die volgens de officier van justitie absoluut niet klopt. De zieke man zou door het optreden van de Denekampse in 2013 drie keer in levensgevaar zijn afgevoerd naar een ziekenhuis.

Al eerder voor de rechter

De vrouw stond in 2010 en 2012 ook al voor de rechter voor gelijke feiten. In 2012 oordeelde de rechter dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar is omdat ze geleid wordt door waanbeelden. De rechter legde haar ook een contactverbod op. Dat verbod werkte niet, de zieke dorpsgenoot zou contact zoeken en de vrouw is van mening dat ze de enige is die de man kan beschermen tegen een te vroege dood.
Overigens loopt dat contactverbod nog steeds, de vrouw loopt nu het risico dat ze terug moet in voorarrest als ze weer gaat zorgen voor de man. De afgelopen maanden was dat contact er niet, maar dat was, volgens een begeleider van de zieke man, omdat deze voor langere tijd opgenomen was in een verpleeginrichting.

Veel rapporten over de vrouw

In de loop van de jaren zijn er al veel rapporten opgemaakt over de vrouw. Daar wilde ze niet altijd aan meewerken. Nu de vrouw heeft aangegeven dat ze deze keer wel wil meewerken, heeft de rechtbank besloten dat zowel een psycholoog als een psychiater gaan kijken naar de vrouw.
In een recent rapport wordt geopperd om de vrouw gedwongen op te nemen. De rechtbank wil eerst alle informatie voordat er een uitspraak komt in de zaak. De zaak tegen de vrouw wordt voortgezet als de rechtbank het rapport van de deskundigen heeft. Dat zal niet binnen drie maanden zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.