nieuws

Chinese restauranteigenaren dupe van nieuwe wet

Chinese restauranteigenaren zijn woedend op de rijksoverheid. Door een nieuwe wet is het bijna onmogelijk geworden om koks uit China te halen.
"Als er niet snel iets gebeurt dan zullen restaurants de deuren moeten sluiten." aldus Frank Chan van restaurant Taiwan in Zwolle. Chan is vice-voorzitter van de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers en vertelde in het economische radioprogramma Punt Komma dat er nu al een groot tekort is aan gespecialiseerde koks. De restauranteigenaar heeft volgende week dinsdag een demonstratie georganiseerd in Den Haag. "En dat is echt uniek want wij gaan niet snel demonstreren."

Nederlandse koks kennen Chinese keuken niet

De problemen zijn ontstaan omdat de wet Arbeid vreemdelingen is aangescherpt. Daardoor is het voor koks uit China moeilijker om een werkvergunning te krijgen. Het doel van de wet is volgens Chan; "dat we werkloze Nederlanders inhuren." De restauranteigenaar zegt dat best te willen maar zegt dat Nederlandse koks te weinig van de Chinese keuken weten om er te kunnen werken.
"In China duurt het zes jaar voordat een kok zijn basisopleiding heeft gevolgd." "De smaak en bereiding van Chinese gerechten is heel anders dan de Westerse keuken." Het is volgens Chan een regelrechte "ramp" dat de regels zijn aangescherpt. Hij hoopt dat minister Lodewijk Asscher de wet nog wil aanpassen maar zegt tot nu toe geen gehoor te hebben gekregen uit Den Haag. Naast de demonstratie vechten de Chinezen de wet dan ook juridisch aan.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.