nieuws

"PEC Zwolle Europa in? Te gek voor woorden"

Ron Jans haalt Europees voetbal met PEC Zwolle
Ron Jans haalt Europees voetbal met PEC Zwolle
Trainer Ronald Koeman van Feyenoord vindt het 'te gek voor woorden' dat PEC Zwolle volgend jaar Europees voetbal speelt. PEC Zwolle heeft plaatsing voor de voorronde van de Europa League te danken aan plaatsing voor de finale van de KNVB Beker. Dat is te makkelijk verdiend vindt Koeman. Hij gaat er echter aan voorbij dat PEC Zwolle  zich ook nog op eigen kracht plaatsen.
PEC Zwolle speelt op 20 april tegen Ajax in de finale. Als Ajax landskampioen wordt, en die kans is heel groot, is PEC Zwolle zeker van een plek in de voorronde van de Europa League. Het maakt dan niet meer uit of de bekerfinale wordt gewonnen of verloren.
Feyenoord staat momenteel op de vijfde plaats in de eredivisie en het stoort Koeman dat een club die lager op de ranglijst staat nu al verzekerd lijkt van Europees voetbal. Als Feyenoord vijfde blijft zal het in de play offs moeten proberen Europees voetbal af te dwingen.
"Het is gewoon heel jammer dat er straks een ploeg in Europa actief is die daar helemaal niet thuishoort", zegt  Koeman. "Dit zeg ik met alle respect voor Ron Jans en zijn elftal. Ik begrijp dat de regel dat de verliezend finalist ook gewoon Europa in mag volgend jaar niet meer geldt. Dat is dan een goede beslissing. Het is heel gek dat je Europees voetbal kunt spelen terwijl NEC de zwaarste tegenstander is geweest op weg naar de finale van het bekertoernooi. Dan hebben we het over de hekkensluiter van de Eredivisie, hè. De rest van de duels van PEC was tegen amateurclubs of elftallen uit de Jupiler League. Dat vind ik te gek voor woorden."
Koeman gaat er helemaal aan voorbij dat PEC Zwolle ook gewoon op eigen kracht Europees voetbal halen door de bekerfinale te winnen van Ajax. Uiteraard zijn de Amsterdammers op 20 april de grote favoriet, maar in een finale kan alles gebeuren. Was FC Twente in 2001 niet de grote underdog in de bekerfinale tegen PSV? FC Twente was toen ook maar een middenmoter in de eredivisie. En toch werd PSV, dat seizoen kampioen in de eredivisie verslagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.