nieuws

'Pakjesboot 12' komt naar Sail Kampen

'Pakjesboot 12'
'Pakjesboot 12'
De stoomboot Pakjesboot 12, bekend van de landelijke Sinterklaasintocht, komt onder zijn officiële naam 'Hydrograaf' naar Sail Kampen. Dat maakte de organisatie maandag bekend.
Naast Sinterklaas en zijn Pieten heeft het voormalige stoomschip ook vele koninklijke opvarenden aan boord gehad, aldus de Sail-organisatie. Het schip zal tijdens het evenement opengesteld worden voor publiek.

Koninklijk jacht

In een vorig leven was het stoomschip, dat in 1909 en 1910 werd gebouwd, een vaartuig van de Koninklijke Marine dat metingen uitvoerde aan de zeebodem. De Hydrograaf werd daarnaast gebruikt als koninklijk jacht voor onder andere koningin Wilhelmina, prins Hendrik en koningin Juliana. Het schip is dankzij een lange staat van dienst, tot 1962, in nagenoeg authentieke toestand bewaard gebleven en is tegenwoordig een populaire salonboot. De kolengestookte stoommachines zijn tijdens restauraties vervangen door twee dieselmotoren.
Tegenwoordig is de Hydrograaf te huur voor particulieren en bedrijven via rederij Hollands Glorie. Op één dag in november na: dan is het schip gereserveerd voor de Sint en zijn Pieten. Sail Kampen gaat vrijdagavond 18 april traditioneel van start met de Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich presenteren aan het publiek.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.