nieuws

Cel geëist tegen drie verdachten van groepsverkrachting in Zwolle

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie verdachten van een groepsverkrachting in Zwolle gevangenisstraffen geëist van 2 tot 3,5 jaar. Morgen staan de overige vier verdachten voor de rechter.
De zeven jongens en mannen hebben volgens de officier van justitie vorig jaar september een 15-jarig meisje tot seks gedwongen. Dat gebeurde in een woning aan de Kastanjelaan, waar de grootmoeder van één van de verdachten woont. Het meisje is verstandelijk beperkt en durft geen nee te zeggen.

Met smoes gelokt en bedreigd

Ze zou die dag een afspraak hebben gehad met één van de verdachten en met een smoes naar het huis aan de Kastanjelaan zijn gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie is ze daar uiteindelijk gedwongen tot seks met een groep jongeren van 17 tot 20 jaar oud.
De groep dreigde naaktfoto's van het meisje op Twitter te zetten als ze niet mee zou doen. Volgens het OM kreeg ze ook kogels te zien en werd haar telefoon afgepakt. Tegenover de politie verklaarde het meisje dat ze zich het meest bedreigd voelde doordat er zoveel jongens in het huis waren die om beurten seks met haar wilden.

"Zonder respect misbruikt"

Volgens de officier van justitie werd het meisje bewust naar de woning gebracht en riep de jongen via een groepsapp op Whatsapp anderen op ook te komen. De oproep ging vergezeld van een naaktfoto van de 15-jarige.
In de woning zou het meisje uiteindelijk "urenlang zonder respect misbruikt zijn als een lustobject," zei de officier van justitie. In een slachtofferverklaring vertelde het meisje dat ze na afloop over straat liep en naar passerende auto's keek en dacht: "Ik zou het niet erg vinden als ik op dit moment door een auto wordt overreden."

Telefoons vernietigd

Tijdens de rechtszaak bleek dat meerdere verdachten hun telefoons na de groepsverkrachting vernietigden of verkochten. Volgens het Openbaar Ministerie deden de verdachten dat om te voorkomen dat de whatsapp oproep gevonden zou worden.
Uit afgeluisterde gesprekken tussen verdachten bleek dat ze 'blij zijn dat die idioten de conversatie niet hebben gevonden'. Overigens plaatste een van de verdachten na afloop een twitterbericht waarin hij vertelde dat hij samen met vier van de andere verdachten "een geweldige middag" had gehad.

Emoties in rechtszaal liepen hoog op

De behandeling van de strafzaak tegen de verdachte die wel verscheen voor de rechter liep uitermate onrustig. Niet alleen weigerde een aantal bezoekers om op te staan bij binnenkomst van de rechtbank, iets dat niet verplicht maar wel traditie is, ook moest de rechtbank een aantal malen de zitting onderbreken doordat emoties hoog opliepen. Het leidde er uiteindelijk toe dat een deel van de familie van de eerste verdachte de toegang tot de zaal werd ontzegd en er extra beveiliging werd ingezet.

Vrijwillig seks gehad

De advocaat van die eerste verdachte pleitte voor vrijspraak. Volgens hem heeft zijn cliënt niets gedaan. Daarnaast zou het meisje eerder vrijwillig seks hebben gehad met een aantal van de jongens. Van gedwongen seks was dan ook geen sprake aldus de advocaat.
Morgen staan nog vier verdachten voor de rechter. Twee van hen zijn minderjarig, de zaken tegen hen zullen achter gesloten deuren plaatsvinden. Op dinsdag 15 april wijst de rechtbank vonnis in alle zaken.
Bekijk de video in HD op YouTube
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.