nieuws

Eenzame koereiger in De Wieden wacht smachtend op vrouwtje

Koereiger in De Wieden
Koereiger in De Wieden
In natuurgebied De Wieden is al een paar weken een eenzame koereiger gesignaleerd, een - voor Nederland - zeldzame reiger uit Afrika.
De koereiger - een mannetje - is zich aan het klaarmaken voor het broedseizoen, volgens boswachter Ronald Messemaker van Natuurmonumenten zijn zijn veren daarom al aan het verkleuren, hij is al grotendeels in 'broedkleed'. Maar voor het vormen van een broedpaartje heeft het mannetje toch echt een vrouwtje nodig, en zij is nog niet gesignaleerd in Nederland.

Klein beetje hoop voor koereiger

Een broedpaar in Nederland zou 'wel weer een keer leuk zijn', aldus Messemaker. De laatste keer was in 1998: "Dat was het eerste geval van Nederland, en ook het meest noordelijke van de wereld." Toch is kolonisatie altijd uitgebleven in Nederland, terwijl de koereiger zich vanuit Afrika al wel in Zuid-Amerika en Noord-Amerika heeft gevestigd. De kans dat er een vrouwtje bij komt noemt Messemaker 'zeer klein maar niet onmogelijk', voor de eenzame koereiger in De Wieden is er dus nog een klein beetje hoop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.