nieuws

Mededader brandstichtingen vakantiehuisjes IJhorst ook veroordeeld

Eén van de branden in IJhorst
Eén van de branden in IJhorst
De rechtbank in Zwolle heeft de mededader van de brandstichtingen in IJhorst veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk.
Volgens de rechtbank is bewezen dat de man, die uit Nijeveen komt, vorig jaar betrokken was bij een aantal brandstichtingen in vakantiewoningen in IJhorst. De brandstichtingen veroorzaakten veel onrust in het dorp. De brandstichtingen begonnen met een brand op een recreatiepark. Daar ging een huisje in vlammen op dat verhuurd werd voor SM-doeleinden.

Voor de kick

Nadat eerst gedacht werd dat de brand met die verhuur te maken had, sloeg al snel de angst toe toen een week later een ander huisje op hetzelfde recreatiepark in brand werd gestoken. Uiteindelijk bleven de brandstichtingen niet beperkt tot vakantiewoningen en werden zelf woningen aangestoken waar mensen lagen te slapen.
De man werd vrijgesproken van betrokkenheid bij een straatroof. De rechtbank heeft niet helder kunnen krijgen wat de rol van de man was daarbij. Hij was alleen betrokken bij de eerste twee branden. Daarnaast pleegde hij al enige tijd samen met de veroordeelde hoofddader uit Coevorden een hele serie autokraken. De mannen deden dat voor de kick.

Zoveel mogelijk media-aandacht

De hoofddader, die 6 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd kreeg, zocht zoveel mogelijk media-aandacht. Volgens de vandaag veroordeelde man uit Nijeveen werd hij meegesleurd door zijn vriend uit Coevorden.
De rechtbank hield in het vonnis rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man uit Nijeveen. De man is makkelijk te beïnvloeden en kan moeilijk nee zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.