nieuws

PvdA doet niet mee bij coalitievorming Enschede

PvdA doet niet mee met coalitievorming Enschede
PvdA doet niet mee met coalitievorming Enschede
D66, Burgerbelangen Enschede, CDA, VVD en ChristenUnie zijn de partijen die in eerste instantie om tafel moeten gaan zitten om een nieuwe coalitie te bespreken voor Enschede. Dat adviseert informateur Annelies Verstand.
Alle partijen hebben bij de oriënterende gesprekken aangegeven dat in elk geval D66 en Burgerbelangen Enschede onderdeel zouden moeten uitmaken van de coalitie. De meest genoemde derde partij is het CDA, die qua zetelaantal gelijk bleef. De drie hebben samen 17 zetels.
GroenLinks wil alleen aan de coalitie deelnemen als het standpunt over de Luchthaven Twente verandert, maar daar is volgens informateur Verstand geen draagvlak voor. Een goede vierde partij voor de coalitie blijkt de ChristenUnie. Die wordt door vrijwel alle partijen genoemd. Met de VVD (die ook verbonden is met Den Haag) ontstaat een raadsmeerderheid van 24 zetels.

PvdA niet bij coalitievorming

Het betekent dat de PvdA voor het eerst in lange tijd niet bij de eerste gesprekken betrokken wordt. De partij leed tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een historische nederlaag en is na ruim 50 jaar niet meer de grootste partij in Enschede.
Volgens informateur Verstand ligt het door het zetelverlies van de PvdA niet voor de hand om de partij nu al bij de besprekingen te betrekken. Wel staat de partij samen met de SP op een reservelijst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.