nieuws

Eerste gruttonest van Overijssel gevonden in het Staphorsterveld

Eerste gruttonest gevonden in Overijssel
Eerste gruttonest gevonden in Overijssel
Het eerste gruttonest van dit jaar in Overijssel is gevonden; het ligt in het Staphorsterveld.
Volgens nestencontroleur Spijkerman van Landschap Overijssel zijn de vogels een maand vroeger dan in eerdere jaren. Hij schrijft dat toe aan de betrekkelijk warme winter en vroege voorjaar.

"Kieviten ziten gebakken"

Volgens Spijkerman kunnen veel vogels onbezorgd nestelen omdat veel akkers al klaar zijn. Door het betere weer worden nu al aardappelen gepoot en bietenvelden voorbereid.
Korenakkers zijn zelfs al helemaal klaar; vanwege de hoge korenprijzen zijn boeren daar al vroeg mee begonnen. "Kieviten zitten daar gebakken", aldus Spijkerman, "het is een goed jaar voor de weidevogels."

Zorgen om nesten in weidevelden

Hij maakt zich wel zorgen over vogels die broeden in weidevelden. Het gras wordt er al gemaaid maar er zijn niet overval al voldoende vrijwilligers op de been om de weides te controleren op nesten. Vooral in het Staphorstersveld is een gebrek aan vrijwilligers.
De vrijwilligers markeren de nesten waardoor de boer of loonwerker het nest tijdens het maaien kan verplaatsen. "Je kunt ze gewoon oppakken en verplaatsen, je mag ze best aanraken en een geurspoor achterlaten", aldus Spijkerman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.