nieuws

Nieuwe getuigen in rechtszaak Raalte tegen oud-wethouder Haarman

In de rechtszaak tegen oud-wethouder Ben Haarman van Raalte zijn vandaag vier getuigen gehoord. De wethouder heeft in 2006 mogelijk willens en wetens met asbest vervuilde grond aan de gemeente verkocht. Het gaat om grond van zijn voormalige boerenbedrijf.
De gemeente Raalte heeft die grond aangekocht om er een bedrijventerrein te realiseren maar liep vrij snel tegen een omvangrijke bodemvervuiling op waarvan de sanering de gemeente inmiddels ruim drie ton gekost heeft. Via de rechtszaak probeert de gemeente Raalte die kosten op Haarman te verhalen.
De oud-wethouder heeft de grond destijds met een schone grond verklaring van de hand gedaan, maar volgens de gemeente was hij wel degelijk op de hoogte van de vervuiling. De vervuilde bodemlocatie is ruim 40 meter breed, drie meter diep en bevatte ruim 1500 kuub vervuilde grond met daarin ook veel asbest.

PVC buizen

Onderzoek dat het saneringsbedrijf in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd, heeft inmiddels een aantal bewijsstukken opgeleverd waaruit moet blijken dat Haarman op de hoogte was van de stortlocatie op zijn terrein. Zo zijn er op een diepte van ruim twee meter PVC buizen gevonden die dateren uit de jaren '70 en die waarschijnlijk ook in die periode gestort zijn. In die tijd was Haarman nog eigenaar van de grond en moet dus volgens de gemeente wel op de hoogte zijn geweest van de stortlocatie.
De oud wethouder zelf ontkend in alle toonaarden. Volgens zijn advocaat is de vervuiling van veel langer geleden. De rechtszaak gaat 16 april verder, de gemeente Raalte zal dan opnieuw een aantal getuigen oproepen.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.