nieuws

Behoefte aan referendum blijft achter in Overijssel

Behoefte aan referendum blijft achter in Overijssel
Behoefte aan referendum blijft achter in Overijssel
In Overijssel is minder behoefte aan een referendum dan in de meeste andere provincies in Nederland. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het actualiteitenprogramma EenVandaag.
In een referendum kunnen Nederlanders zich uitspreken voor of tegen een wetsvoorstel. De uitkomst daarvan kan een advies zijn aan de Tweede Kamer of een verplichting om de uitkomst over te nemen. 

Tweederde voorstander van raadgevend referendum

In Overijssel zijn 1100 mensen ondervraagd. Twee op de drie (69%) is voorstander van een raadgevend referendum. Ongeveer de helft (51%) van de ondervraagden voelt ook wel iets voor een zogenoemd bindend correctief referendum, waarmee ze de politici verplichten de uitkomst over te nemen. Het landelijk gemiddelde ligt in beide gevallen met 73% en 56% iets hoger.
Een referendum moet de mogelijkheden voor inspraak bij besluiten vergroten. Van alle inwoners van Nederland vinden Overijsselaren dat ze de meeste invloed hebben op de besluiten. Eén op de vier denkt dat de mening van burgers het verschil kan maken (27%). Alleen Groningers dichten zichzelf meer invloed toe (31%). Landelijk ligt dat op niet meer dan 20%.

Uitslagen in provincie Overijssel:

Voorstel om referenda mogelijk te maken

Aanleiding voor dat onderzoek is het voorstel dat bij de Eerste Kamer ligt om referenda mogelijk te maken. Burgers kunnen dan door het ophalen van honderdduizenden steunbetuigingen een referendum aanvragen over wetsvoorstellen die de Tweede Kamer heeft aangenomen. De Eerste Kamer beslist daar volgende week over.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.