nieuws

Overijssel tekent op Hannover Messe contract voor energiebesparing

Nog te weinig ondernemers zijn bezig met energiebesparing en andere energiebronnen. Dat vinden Overijssel, Gelderland en de Duitse deelstaat Nord Rhein Westfalen. Ze willen samen een energiebureau starten dat dit moet stimuleren en tekenden daarvoor een contract op de Hannover Messe.
Behalve vanwege de voordelen voor het milieu, willen de drie overheden energiebesparing en alternatieve energie stimuleren omdat het banen oplevert.

Duizenden extra banen

Volgens gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel gaat het om 2000 tot 3000 banen in Overijssel. Hij denkt dan aan een grotere vraag naar installateurs van zonnepanelen en -boilers en bouwvakkers vanwege het isoleren van woningen.
Het energiebureau kan ondernemers en kennisinstellingen zoals de Universiteit Twente en de Universiteit van Münster met elkaar in contact brengen. Nord Rhein Westfalen is daar al even mee bezig, Overijssel en Gelderland haken daar bij aan. Door de samenwerking sluiten de overheden in elk geval uit dat de opdrachten naar bedrijven gaan uit ander delen van de wereld zoals Zuid- Oost Azië. Volgens Rietkerk is dat een reële dreiging.
De drie overheden hebben daarover vanmorgen een contract getekend op de Hannover Messe in het bijzijn van minister-president Rutte. Nederland en Duitsland zijn de gastheren van de Hannover Messe, 's werelds grootste technologiebeurs.

Ten Cate ontvangt Merkel en Rutte

Op de beurs presenteren duizenden bedrijven hun producten, waaronder 270 bedrijven uit Nederland. De beurs werd vanmorgen geopend door minister-president Mark Rutte en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Direct na de opening bezochten ze de stand van Koninklijke Ten Cate uit Nijverdal die daar met toepassingen in de nieuwste Alfa Romeo de eigen composietmaterialen onder de aandacht probeert te brengen.
Naast tal van bedrijven waren ook Oost NV aanwezig, dat bedrijven helpt met investeringen en een Twentse delegatie, met burgemeester Den Oudsten en wethouder Van Hees van Enschede, liet zich informeren.
Een overzicht van de Overijsselse vertegenwoordiging op de Hannover Messe via Storify.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.