nieuws

UT Enschede onderzoekt schade door aardbevingen met drone

UT doet onderzoek naar schade aardbevingen
UT doet onderzoek naar schade aardbevingen
Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een manier ontwikkeld om met een drone de schade aan gebouwen te inspecteren, na bijvoorbeeld een aardbeving. Volgens de onderzoekers is de nieuwe manier levensreddend, omdat het veel sneller is dan de huidige manier.
Het gaat om schade aan gebouwen waardoor ze bij naschokken nog kunnen instorten. Nu wordt die schade nog geïnventariseerd door satellieten, waarbij alleen de bovenkant van het gebouw te zien is, of door bouwinspecteurs, vanaf de grond. Een drone bekijkt het hele gebouw en maakt veel foto's die bij elkaar een 3D puntenwolk opleveren. Verder is door de drones de informatie veel sneller beschikbaar waardoor belangrijke gebouwen, zoals ziekenhuizen of bruggen, sneller weer beschikbaar zijn.

Test na aardbeving Italië

Onderzoeker Norman Kerle van de faculteit ITC van de Universiteit Twente deed met de drones testen in Italië: "Met de methode is getest op gebouwen die zijn beschadigd tijdens een aardbeving. We kwamen tot een gedetailleerd driedimensionaal geometrisch informatiemodel waaruit we heel gedetailleerd schade kunnen aflezen." Kerle gaat samen met collega Markus Gerke vervolgonderzoek doen om een algoritme te ontwikkelen dat precies kan vertellen welke gedeeltes van een gebouw veilig zijn en welke niet.

Een voorbeeldfilmpje op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.