nieuws

Initiatief van Zwollenaar voor nieuwe Grote Kerktoren in Zwolle

Fotomontage nieuwe Grote Kerktoren
Fotomontage nieuwe Grote Kerktoren
Iskandar Bwefar uit Zwolle heeft een droom: Een nieuwe hoge toren bij de Grote Kerk in Zwolle. Om de droom te verwezenlijken is hij nu op internet een initiatief gestart.
Iskandar loopt al wat langer rond met het idee. De Grote Kerk in Zwolle had jaren geleden de hoogste toren van Nederland. In 1683 kwam de toren na meerdere branden naar beneden. De toren werd niet opnieuw opgebouwd, waardoor de Grote Kerk sinds die tijd een kerk zonder kerktoren is.

Historisch besef

Volgens Iskandar weten veel inwoners van Zwolle niet eens dat de Grote Kerk ooit de hoogste toren van Nederland had. Dat vindt hij jammer. Alleen al om dat besef te vergroten heeft hij nu het idee geopperd om een nieuwe toren te bouwen. Vrijdag werd het idee voor het eerst naar buiten gebracht via een speciaal geopend Twitteraccount.
Iskandar heeft zich verbaasd over de snelheid waarmee het nieuws vervolgens werd verspreid, hoeveel reacties er op kwamen en hoeveel mensen zich aanboden om mee te denken over het idee. Ook kwamen er meteen tegenstanders, maar dat vindt Iskandar prima. Een idee gaat pas leven als er voor- en tegenstanders zijn, zegt hij.

Net als De Fundatie

Als voorbeeld van hoe het zou kunnen wijst hij op museum De Fundatie in Zwolle. Het museum kreeg ook veel kritiek over zich heen toen het idee werd geopperd om een soort oog op het historische gebouw te plaatsen. Maar inmiddels is dat wel gebouwd en zijn de reacties lovend. Daarnaast is het ook nog eens functioneel.
Dat is ook een vereiste voor de nieuwe toren bij de Grote Kerk, als die er komt. Het moet een publieke functie krijgen, anders dan de IJsseltoren van ABN Amro, waar het publiek niet in mag. Ook daarvoor zoekt Iskandar ideeën.

Realistisch?

Het is nog totaal onduidelijk hoe realistisch het idee is. Iskandar heeft nog geen contact gehad met de eigenaar van de kerk of de gemeente Zwolle. Maar dat contact gaat hij zeker zoeken. En nu er allerlei reacties komen voelt hij zich gesteund in het verder uitwerken van het idee.
Op YouTube zijn alvast twee filmpjes geplaatst waarin te zien is hoe een nieuwe toren er uit zou kunnen zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.