nieuws

Vrienden van de Stadskern Zwolle niet enthousiast over nieuwe Grote Kerktoren

Zo zou de toren er uit kunnen zien
Zo zou de toren er uit kunnen zien
De Vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle is niet enthousiast over het idee om een nieuwe toren te bouwen voor de Grote Kerk. Zwollenaar Iskandar Bwefar heeft het idee gelanceerd. Voorzitter Van den Berg zegt dat de vereniging andere prioriteiten heeft.
Het idee is volgens Van den Berg niet heel realistisch. Wat veel mensen volgens hem niet weten is dat bij het instorten van de toren in 1683 niet alleen de toren, maar ook een deel van de kerk is ingestort. Als je de toren zou willen herbouwen, moet dat middenin de Luttekestraat. Daarmee sluit je de straat grotendeels af. Een ongelukkige ingreep, zegt Van den Berg.
Ook zou door het bouwen van een nieuwe toren één van de mooiste ruimten van de kerk worden aangetast, de  de barokke achthoekige consistoriekamer die na het instorten van de toren is gebouwd. De ruimte is nog niet zo lang geleden helemaal gerestaureerd.

Masterplan voor de kerk

Eigenaar PKN Zwolle van de kerk heeft een masterplan gemaakt om te proberen de kerk meer bij de stad Zwolle te betrekken. Het bouwen van een toren is geen onderdeel van die plannen. Wel zijn er allerlei andere ideeën, zoals het vervangen van de voor- en achterdeur door een glazen pui met open deuren. De Vrienden van de Stadskern hebben wel eens geopperd om in de Luttekestraat aan te geven dat daar ooit een kerktoren heeft gestaan.
De vergelijking met de uitbreiding van museum de Fundatie in Zwolle met het 'oog' op het dak gaat mank volgens Van den Berg. Ook daar was de vereniging kritisch over. Maar omdat het steeds moeilijker wordt om monumentale gebouwen in gebruik te houden moest er wel wat gebeuren.

Functie?

De uitbreiding van de Fundatie heeft een maatschappelijke functie en is volgens Van den Berg goed gedaan. Net als boekhandel Waanders in de Broerenkerk. Hij betwijfelt of een nieuwe toren zo'n maatschappelijke functie gaat vervullen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.