nieuws

Meer vrouwen dan ooit aan het werk in Overijssel

Het verschil tussen mannen en vrouwen op de Overijsselse arbeidsmarkt is kleiner dan ooit. Toch is de emancipatie op dat vlak hier nog lang niet voltooid, want de provincie bungelt wel nog steeds onderaan de ranglijst van Nederland.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In 2013 begaven zich 292.000 Overijsselse mannen en 231.000 vrouwen op de arbeidsmarkt. Dat verschil (26 procent meer mannen dan vrouwen) was nog nooit eerder zo klein hier.

Financiële afhankelijkheid is gevaarlijk

De Rijksoverheid hamert al enkele jaren op het belang van werkende vrouwen. Zo waarschuwt een voorlichtingscampagne vrouwen voor het gevaar als ze financieel afhankelijk zijn van hun partner. "Want een scheiding of werkloosheid van de partner kan dan grote financiële gevolgen hebben."
Het is namelijk nog niet eens zo heel lang geleden dat het aantal werkende en werkzoekende mannen meer dan twee keer zo hoog lag. Dat was nog de situatie in 1989. Maar ook in 2005 bijvoorbeeld was het verschil tussen de beide seksen nog 49 procent: 296.000 mannen om 199.000 vrouwen.

Vrouwen maken zelf verschil

Het zijn dus vooral de vrouwen die het verschil zelf maken. Het aantal mannen op de arbeidsmarkt verandert de laatste jaren nauwelijks, maar er kwamen vooral veel meer vrouwen bij die een baan gingen zoeken. En vaak ook vonden, want het is ook zeker niet zo dat vrouwen minder kans zouden maken dan mannen: de werkloosheid in de provincie is voor beide seksen exact even hoog.
Toch is er in Overijssel nog een wereld te winnen op het gebied van emancipatie, vergeleken met de andere provincies. Utrecht is veruit de meest geëmancipeerde provincie, met slechts 11 procent meer mannen dan vrouwen die werken of willen werken. Ook Noord-Holland doet het goed en de verrassende nummer drie is de provincie Groningen, waarmee duidelijk is dat het zeker niet alleen aan de Randstad is voorbehouden om hierin voorop te lopen.
Emancipatiekloof provinciale arbeidsmarkt 2013
1. Utrecht: 11,1 procent meer mannen dan vrouwen op de arbeidsmarkt
2. Noord-Holland: 16,7%
3. Groningen: 20,7%
4. Gelderland: 21,0%
5. Flevoland: 21,1%
6. Drenthe: 22,2%
7. Zuid-Holland: 22,4%
8. Limburg: 23,9%
9. Noord-Brabant: 24,3%
10. Overijssel: 26,4%
11. Friesland: 29,2%
12. Zeeland: 38,0%

Grafiekje emancipatiekloof door de jaren heen

Landelijk gemiddelde: 21,5
Bron: CBS. Door: Jody Ummels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.