nieuws

Hoax Sail Kampen gaat de wereld over, filmpje in dag miljoen keer bekeken

De makers van het filmpje waarbij een interviewster in de IJssel bij Kampen valt zijn stomverbaasd over het succes van het filmpje.
Op het filmpje is te zien hoe Claudi Groot Koerkamp van IJsseldelta Marketing van een boot in de IJssel valt op het moment dat ze burgemeester Bort Koelewijn van Kampen een vraag stelt over Sail Kampen. Dat gebeurde niet per ongeluk, maar was een vooropgezet plan. Wie het filmpje goed bekijkt ziet ook iemand van de reddingsbrigade in het water liggen. Onder haar normale kleren had Claudi een surfpak aan.

Op YouTube

Het filmpje is twee weken geleden opgenomen op een mooie dag. Met iedereen was afgesproken het stil te houden. Zelfs werd met de gemeente afgesproken dat op het moment dat het filmpje gepubliceerd zou worden er niks in de agenda van de burgemeester zou staan.
Het filmpje werd gisteren door een andere medewerkster van IJsseldelta op YouTube gezet. Daarna verstuurde ze er een tweet over.
En daarna verstuurde ook de burgemeester er een tweet over.

De wereld over

En toen ging het hard. Het filmpje ging de hele wereld over. Binnen een dag is het filmpje een miljoen keer bekeken op YouTube. Het was op tv te zien bij onder meer TV Oost, Pauw en Witteman en Editie NL en allerlei websites plaatsen het filmpje. Zelfs een grote website als Mashable maakte er een bericht van.
De makers hadden niet verwacht dat het zo hard zou gaan met het filmpje. Dinsdagavond ging het aantal views op YouTube per kwartier met 40.000 omhoog. En het filmpje kreeg dus niet alleen in Nederland veel aandacht, maar ook in de rest van de wereld, zelfs tot in Australië.

Echt of nep?

De reden dat het filmpje het zo goed doet is waarschijnlijk dat het niet meteen duidelijk is of het nou echt of nep is wat er gebeurt. Daar is van te voren ook heel goed over nagedacht. Eigenlijk was alleen aan het stukje met de reddingsbrigade in beeld te zien dat het een bewuste actie was.
Maar nog steeds zijn er mensen die zich afvragen of het echt is en hoe het nu met de interviewster gaat. Het gaat prima met haar.

Drukker tijdens Sail?

De actie was opgezet om meer aandacht te krijgen voor Sail Kampen. Of dat gelukt is en of het daardoor drukker wordt? De makers weten het niet. In elk geval is er veel aandacht voor gekomen nu.
Het bewuste filmpje op YouTube:
Inmiddels is er ook een tweede filmpje geplaatst waarin te zien is hoe Claudi uit het water komt en alsnog een vraag aan burgemeester Koelewijn stelt.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.