nieuws

Enschede als studentenstad steeds populairder bij scholieren in Overijssel

Studenten in Enschede
Studenten in Enschede
Studentenstad Groningen verliest zijn aantrekkingskracht op Overijsselse vwo-scholieren. Koos in 2010 nog ruim 31 procent van de geslaagde vwo'ers voor een studie in het noorden, sindsdien verliest de stad geleidelijk terrein. Vooral aan Enschede.
Aan het einde van het afgelopen schooljaar trokken 589 geslaagden vanuit hier naar Groningen, dat komt neer op 26,7 procent van alle scholieren. Daarmee is Groningen weliswaar nog steeds de populairste keuze onder Overijsselse vwo'ers, maar Enschede hijgt inmiddels in de nek. 478 geslaagden kozen voor een studie hier.

Scholieren onder hoge druk

Sinds dit schooljaar is de druk op eindexamenkandidaten flink opgevoerd. Had je vroeger nog tot 1 september, ruim na je examen dus, om je in te schrijven voor je studie naar keuze, nu moet je uiterlijk 1 mei beslist hebben. Daarna inschrijven mag nog wel, maar de universiteit of hogeschool mag je dan weigeren.
Wie nog twijfelt over zijn of haar studiekeuze reist deze dagen dus wat af: van open dag, naar meeloopdag, via een voorlichtingsavond naar weer een andere open dag.

Groningen en Enschede

Groningen en Enschede zijn al jaren de populairste studiebestemmingen onder Overijsselse scholieren. Elk jaar kiest ongeveer de helft van alle vwo-scholieren voor een studie in één van deze twee steden. Op flinke afstand volgen -ook al jaren- Utrecht en Nijmegen, maar vooral deze laatste stad is bezig aan een geleidelijke maar gestage opmars. Afgelopen jaar trok 1 op de 11 vwo'ers naar Nijmegen.
Zwolle heeft door het ontbreken van een universiteit maar weinig aantrekkingskracht op de vwo'ers. De afgelopen jaren koos steeds 1 op de 25 voor een studie hier. Daarmee is de hoofdstad dan weer wel de enige bestemming zonder universiteit in het rijtje.

Studiebestemming geslaagde vwo-scholieren Overijssel afgelopen schooljaar

1. Groningen 589 scholieren (26,7 procent)
2. Enschede 478 (21,7 procent)
3. Utrecht 244 (11,1 procent)
4. Nijmegen 204 (9,3 procent)
5. Amsterdam 162 (7,4 procent)
6. Zwolle 96 (4,4 procent)
7. Wageningen 86 (3,9 procent)
8. Leiden 83 (3,8 procent)
9. Delft 65 (3,0 procent)
10. Rotterdam 50 (2,3 procent)
Bron: Ministerie van Onderwijs. Door: Jody Ummels
In deze cijfers zijn alleen de scholieren opgenomen die direct doorstroomden van het vwo naar een hoger onderwijs-instelling in Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.