nieuws

"Woningmarkt in Oost-Nederland herstelt zich, prijzen dalen niet meer"

De woningmarkt in Oost-Nederland herstelt zich. Dat concludeert Ten Hag Makelaarsgroep in haar woningmarktreportage over het eerste kwartaal van 2014. Het aantal verkochte woningen is gestegen en de huizenprijzen dalen niet langer, schrijft Ten Hag.
Ten Hag verwacht dat huizen minder lang te koop zullen staan. Er is nog steeds sprake van een ruime woningmarkt, maar het komende jaar komt er meer balans tussen vraag en aanbod, denkt Ten Hag. Dat is nu al te zien in Zwolle en Enschede.

Aanbod wordt kleiner

In Oost-Nederland neemt het woningaanbod langzaam af. Dat komt enerzijds door de stijging van het aantal woningverkopen, maar ook omdat huizen die te hoog in de markt zijn gezet weer uit de verkoop worden gehaald. De huizenprijzen zijn ten opzichte van 2007/2008, toen de prijzen hun top bereikten, met ongeveer 20 procent gedaald.
Ten Hag ziet de laatste maanden een opvallende toename van de belangstelling voor appartementen die gebouwd zijn na 1970. Dat komt door een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.

Nieuwbouw

Ook in de nieuwbouwsector neemt de belangstelling weer toe, schrijft Ten Hag in de woningmarktreportage. Vooral voor woningen die bijna worden opgeleverd maar ook bij projecten waar de beslissing is genomen om te gaan bouwen. Volgens Ten Hag heeft dit te maken met de vraag naar kwalitatief goede woningen. Woningen die compleet worden aangeboden met een luxe keuken en sanitair worden beter verkocht dan huizen waar nog veel aan moet gebeuren.
Ten Hag ziet ook weer een toename van het aantal verkochte twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Dat gaat deels ten koste van het aantal verkochte tussenwoningen.
Bekijk de video in HD op YouTube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.