nieuws

Helden

Tijdens de Enschede Marathon wordt een aantal 'helden' nadrukkelijk gevolgd. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal om mee te doen aan het hardloopevenement.

Bilal Durmaz

Personal trainer Bilal Durmaz is een sportman in hart en nieren. Hij bouwde zijn carrière op in de vechtsport, met bodybuilding, duursport en survival. Hij volgde na zijn Cios opleiding vele internationale trainingen, specialiseerde zich in weightmanagement en organiseert regelmatig sportieve evenementen.
Bilal heeft sinds 2004 zijn eigen sportschool in Nijverdal. Hij bezit een perfecte match tussen kracht, doorzettingsvermogen en invoelendheid. Met zijn persoonlijke en positieve aanpak wist hij regelmatig de weerstand van zijn klanten te doorbreken. Zijn motto: 'Life is 10% what happens to you and 90% how you deal with it!' Bilal loopt de hele marathon in Enschede.

Roy Sprakel

Vijf uur lang afzien ten nagedachtenis van zijn overleden tante Els, dat is wat Roy Sprakel uit Haaksbergen gaat doen. De tante van Roy overleed onlangs op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Roy gaat in totaal 42 kilometer hardlopen in 2 etappes, de halve van Enschede en de Strong Man Run in Nijverdal. De halve van Enschede loopt hij om geld in te zamelen voor iedereen die vecht tegen borstkanker. Ook wil hij door zijn sportieve prestatie, borstkanker en de gevolgen daarvan extra onder de aandacht brengen. Wat een eerbetoon van onze sportieve held Roy Sprakel!

Inge Pol

Na het overlijden van haar vader en een aantal jaren intensieve verzorging van haar moeder, is Inge Pol er klaar voor. De eerste hele marathon in haar leven! Deze 46-jarige sportieve dame uit Delden loopt al tien jaar hard maar wegens tijdgebrek kan ze een hele marathon nog niet afstrepen van haar lijstje. Met het atletische talent van haar moeder in de genen weten we zeker dat het haar gaat lukken... in een hele mooie tijd. De hele van Enschede, 42,195 km onder de vier uur!

Ewald Aaltink

154 kilo… knetterdik volgens eigen zeggen. De uit Nijverdal afkomstige Ewald Aaltink was (en is) eetverslaafd. Zo lang hij zich kan herinneren is hij al dik. Zijn hele leven werd bepaald door zijn gewicht. De 40-jarige eigenaar van een autobedrijf was dringend toe aan een nieuwe levensstijl, hij zat in een negatieve spiraal: thuis hing hij op de bank, ravotten met zijn kinderen was een probleem en iets ondernemen met vrienden werd steeds lastiger.
Door een oom werd Ewald naar personal trainer Bilal Durmaz gestuurd. Daar leerde hij anders met eten omgaan en vooral sporten! Na de eerste maand training was hij 10 kilo afgevallen. Nu een jaar later is hij 60 kilo lichter en loopt hij op 27 april in Enschede de halve marathon.

André Haafkes

Als succesvolle voetballer van het toenmalige DOS '19 in Denekamp kreeg André Haafkes jaren geleden te horen dat voetballers niet kunnen hardlopen. Als grap en om het tegendeel te bewijzen liep hij in 1983 met een collega-voetballer de hele marathon in Enschede. Hij bleek er talent voor te hebben maar was, zoals gezegd, ook een verdienstelijk voetballer. In 2005 werden de hardlooptrainingen van André meer en fanatieker. In 2006 liep hij met een collega, de marathon van New York. Besmet met het hardloopvirus volgde de marathon van Berlijn en sindsdien is hij niet meer gestopt met lopen.
André loopt gemiddeld 75 kilometer per week, maar merkt nu toch ook wel dat hij ouder wordt, hij is 65 jaar. Het lopen kost veel tijd, zijn vrouw steunt hem enorm, maar hij wil nu ook met haar leuke dingen doen. Daarom is dit André’s laatste marathon. In Enschede loopt hij nog één keer de hele marathon, daar is het allemaal begonnen en daar eindigt het dan ook.

André Steketee

De in de civiele bouw werkzame André Steketee leidt een druk en onregelmatig leven. Veel stress, altijd onderweg, hij woont waar hij werkt en is bijna nooit thuis. André werkt 60 uur per week en kreeg in 2011 een tia. Een eye-opener voor hem. Hij realiseerde zich dat het zo niet verder kon, het roer moest om.
André begon met hardlopen en traint inmiddels 4 avonden per week, 3 uur per keer. Hij had al een paar keer het voornemen om een halve marathon te lopen, maar steeds kwam het er maar niet van. Nu is het eindelijk zover. Op 27 april loopt hij de halve van Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.